Calamiteitenroutes

Langs Vlaamse autosnelwegen staan op verschillende plaatsen blauwe borden zonder tekst. Dat is geen vergissing. In noodsituaties ontpoppen deze borden zich tot een bewegwijzerde omleiding.

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen werd een systeem van ‘calamiteitenroutes’ uitgewerkt. Dit om de weggebruikers een goed alternatief te bieden bij zware verkeershinder op de autosnelweg. Een calamiteitenroute is een soort omleidingsroute die enkel ingeschakeld wordt wanneer de autosnelweg gedeeltelijk of volledig wordt afgesloten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na een zwaar ongeval.

Van blauw naar geel

Het systeem werkt als volgt: aan de afrit van de autosnelweg staat een ‘startbord’ met uitleg over de omleidingsroute: bijvoorbeeld “E17 via route G”. Op de omleidingsweg zelf staan kleinere bordjes met daarop de letter die de route aanduidt. De calamiteitenroute loopt van knooppunt tot knooppunt, dit is in principe tot de volgende oprit van de autosnelweg. Is het ook daar nog onmogelijk om de snelweg op te rijden, loopt de route verder tot de volgende oprit. Al de omleidingsborden zijn geel. In normale omstandigheden is het startbord met de uitleg over de omleiding op de autosnelweg afgedekt met een effen blauw paneel. De borden op de omleidingswegen blijven wel steeds zichtbaar.

De ‘F’ van Antwerpen

Dat systeem bestaat uit gele borden met zwarte letters. De letters dienen enkel om de te volgen route aan te geven en wijzen niet op een geografische bestemming. Per richting op een autosnelweg wordt daarbij een letter gekozen. Elke snelweg (een onafgebroken traject met hetzelfde E-nummer) krijgt per rijrichting een lettercode (bv. de volledige E17 krijgt de letter ‘G’ in de richting van Rijsel en ‘F’ in de richting van Antwerpen). Dat betekent dat elk omleidingstraject tussen 2 complexen op die snelweg in dezelfde richting die code krijgt (bv. een omleiding over het onderliggend wegennet van de E17 tussen Haasdonk en Sint-Niklaas in de richting van Rijsel krijgt de letter ‘G’. Tussen Kruishoutem en Waregem is dat voor dezelfde rijrichting ook ‘G’, in de richting Antwerpen is dat ‘F’).

Afgedekt calamiteitenbordIn normale omstandigheden wordt het startbord van de calamiteitenroute afgedekt met een effen blauw paneel.

Omleidingsbord E40Wanneer de snelweg wordt afgesloten, wordt het blauwe afdekpaneel afgenomen. Er verschijnt dan een geel startbord met uitleg over de calamiteitenroute.
 

Omleidingsbord "Calamiteiten route J"Op de omleidingswegen worden de calamiteitenroutes permanent aangeduid door kleinere gele borden met zwarte letters. De betekenis van de letters is alleen duidelijk voor wie het startbord aan de afrit van de autosnelweg heeft gelezen.