Carpool-parkings en Park & Ride

Door de aanleg van parkings voor carpooling en P&R’s én het optimaal uitrusten van deze parkings bevorderen we het gemeenschappelijk vervoer. Zo zorgen we voor minder verkeersdruk op het hoofdwegennet in het Vlaams Gewest.


De aanleg van de eerste officiële carpoolparking in Vlaanderen kwam er in 1991 in Houthalen. Het doel was zowel het carpoolen te promoten als de verkeersveiligheid op het bestaande "wilde" carpoolpunt te verbeteren.

Momenteel zijn er een 90-tal carpoolparkings aangelegd (met een totale capaciteit van ruim 5800 wagens).

 

Naast een goede locatie van nieuwe carpoolparkings is ook de kwaliteit van groot belang. Een gebrekkige inrichting zou het beleid op dat punt zeker niet ondersteunen. Onder de inrichting wordt onder meer verstaan, wat nodig is om:

  • comfort te waarborgen
  • de verkeersveiligheid op de toegangen tot de parking te verzekeren
  • de parking kenbaar te maken aan de weggebruikers

Elektrische laadpalen

De eerste laadpaal voor elektrische auto’s werd in 2016 geplaatst op de carpoolparking in Wommelgem-Noord. Ook in Aalst werd een 2de paal geplaatst op de carpoolparking in Aalst-Zuid. Nu kunnen bestuurders van elektrische wagens hun auto ook opladen op carpoolparkings. Zowel op de carpoolparking in Wommelgem-Noord als in Aalst-Zuid zijn er vier plaatsen voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Meer informatie over het gebruik van de elektrische laadpalen kan je hier vinden.