Werken aan kruispunten A12 in Aartselaar en Wilrijk hervatten vanaf 28 februari

Meeste hinder tijdens 2 weekends in maart

 
In november vorig jaar is het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gestart met werken aan de verkeerslichten van vijf kruispunten langs de A12 in Aartselaar en Wilrijk. Met aangepaste lichtenregelingen en infrastructuuraanpassingen worden de zwarte kruispunten veiliger en maximaal conflictvrij gemaakt. De voorbereidende werken liepen echter vertraging op waardoor de werken deels werden uitgesteld naar dit jaar. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft intussen met de verschillende aannemers een nieuwe planning uitgewerkt en in de week van 25 februari worden de werken hervat. De werken met de meeste hinder, het in dienst nemen van de nieuwe lichtenregelingen, worden gespreid over twee weekends in maart.  
 

Voorbereidende werken vanaf 25 februari

In de week van 25 februari worden de voorbereidende werken hervat. De hinder tijdens de voorbereidende werken is over het algemeen vrij beperkt. Op 28 februari wordt er gedurende één dag gewerkt op drie kruispunten: het kruispunt met Bist/Langlaarsteenweg, het kruispunt met Vluchtenburgstraat/Leugstraat en het kruispunt met Helststraat/Guido Gezellestraat. Op elk kruispunt wordt er ongeveer een uur gewerkt (buiten de spitsuren) en wordt de linkerrijstrook van de A12 richting Brussel tijdelijk ingenomen.
 
In de week van 5 maart worden er gedurende één nacht (20u-06u) lussen in het wegdek geslepen aan het kruispunt met de Cleydaellaan/Kontichsesteenweg. Er is dan enkel minieme hinder richting Brussel.
 
Ten slotte vinden er op 11, 12 en 13 maart gedurende drie nachten (20u-06u) nog werken plaats aan de kruispunten met Helststraat/Guido Gezellestraat en met Bist/Langlaarsteenweg, Leugstraat/Vluchtenberg en Helststraat/Guido Gezellestraat. De ‘boogpalen’ waaraan de verkeerslichten boven de weg worden opgehangen worden dan geplaatst. Ter hoogte van deze kruispunten is de A12 afgesloten richting Antwerpen en moet het verkeer over de Boomsesteenweg (N177) naar Antwerpen rijden.
 

Meeste hinder tijdens 2 weekends in maart

In maart worden de nieuwe lichtregelingen en de nieuwe infrastructuur per kruispunt in gebruik genomen, gespreid over twee weekends. Tijdens deze weekends is de hinder voor het verkeer het grootst. De verkeerslichten gaan dan tijdelijk uit en op de A12 is er in beide richtingen enkel doorgaand verkeer mogelijk over 1 rijstrook. Vanop de N177 is linksafslaand verkeer niet mogelijk. Verder zijn de zijwegen van de kruispunten afgesloten waardoor er dus geen kruisend verkeer mogelijk is. Verkeer komende uit de zijstraten kan enkel rechtsaf draaien. Ook voor voetgangers en fietsers zal er dan hinder zijn: zij kunnen het kruispunt niet oversteken en moeten via een nabijgelegen oversteek de A12/N177 kruisen. De Boomsesteenweg blijft wel steeds volledig open in beide richtingen. De werken gebeuren overdag en nemen één dag in beslag per kruispunt.
 
Weekend van 16 en 17 maart

  • Zaterdag 16 maart: kruispunt met Bist/Langlaarsteenweg
  • Zondag 17 maart: kruispunt met Cleydaellaan/Kontichsesteenweg

 
Weekend van 23 en 24 maart

  • Zaterdag 23 maart: kruispunt met Vluchtenburgstraat/Leugstraat
  • Zondag 24 maart: kruispunt met Helststraat/Guido Gezellestraat en kruispunt met Terbekehofdreef en Atomiumlaan

 

Weersafhankelijk

De werken zijn afhankelijk van het weer. In geval van ongunstige weersomstandigheden kan de planning nog wijzigen. De meest recente info is steeds terug te vinden op www.wegenenverkeer.be/aartselaar.