Aanleg van een fietsbrug over de Haachtsesteenweg (N21) in Steenokkerzeel

Het Agentschap Wegen en Verkeer bouwt in 2020 een nieuwe fietsbrug over de Haachtsesteenweg in Steenokkerzeel, in samenwerking met Brussels Airport (dat grond afstaat en mee investeert) en met financiële steun (uit het “EFRO”-fonds, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) van de Europese Unie. Dankzij de fietsbrug zal Brucargo, de cargozone van de luchthaven, beter verbonden zijn met Vilvoorde. De brug zal ook verbonden worden met de andere fietsroutes ten noorden van de luchthaven.

fietsbrug fietssnelweg brucargo vilvoorde steenokkerzeel

Deel van fietssnelweg F214 Vilvoorde-Brucargo 

De nieuwe fietsbrug wordt veertig meter lang en maakt deel uit van de fietssnelweg “F214 Vilvoorde-Brucargo” die de cargozone van de luchthaven verbindt met de stadskern van Vilvoorde. De fietsbrug zal ook verbonden worden met de bestaande fietspaden langs de Haachtsesteenweg (N21): ook fietsers die vanuit Steenokkerzeel en Machelen komen, zullen er dus gebruik van kunnen maken. 

Op deze website van de Vlaamse provinciebesturen staat een overzicht van alle bestaande en geplande fietssnelwegen. Veel van deze fietssnelwegen zijn realisaties van de Vlaamse overheid (bijv. de fietssnelweg F214, aangelegd door AWV en de brug over de Ring rond Brussel in Diegem van de fietssnelweg F201 Luchthaven-Brussel, die De Werkvennootschap in het kader van hun programma Werken Aan De Ring zal aanleggen).  

Met steun van Brussels Airport 

AWV kan voor de bouw van de nieuwe fietsbrug gebruikmaken van gronden van Brussels Airport. Die terreinen zijn nodig om de taluds van de brug te kunnen aanleggen. De brug zal immers redelijk hoog boven de Haachtsesteenweg moeten liggen, want er moet voldoende ruimte zijn zodat vrachtwagens voor Uitzonderlijk Vervoer onder de brug door kunnen. 

Infomoment voor omwonenden 

Recent begonnen ingenieurs van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (Vlaamse overheid) met het ontwerp van de brug. Zodra dat ontwerp goedgekeurd is door alle partners (AWV, het gemeentebestuur van Steenokkerzeel en Brussels Airport), zal AWV een aanvraag voor de omgevingsvergunning (de vroegere “bouwvergunning”) indienen. Volgens de huidige planning zullen de werken dan begin 2020 effectief kunnen starten. Eind 2019, wanneer er een aannemer is aangesteld, zal AWV een infomoment organiseren voor omwonenden en andere geïnteresseerden, waar de ingenieurs van AWV de planning van de werken zullen toelichten.