Aanleg op-en afrittencomplex Torenlaan x Marcel Habetslaan Genk

Regio
Gemeente
Weg
Datum najaar 2018 - najaar 2019

UPDATE:
Van vrijdag 12 juli tot eind augustus 2019 wordt de oude spoorwegbrug gerenoveerd en het kruispunt met de Lucien Londotstraat heraangelegd. Het verkeer op de Torenlaan moet dan tijdelijk in elke richting over één rijstrook langs de werfzone rijden. Tot eind augustus is ook de Lucien Londotstraat afgesloten ter hoogte van de Torenlaan. Er kan dan geen verkeer in- en uitrijden.  Onderaan deze pagina vindt u meer informatie over de werken en de verkeersmaatregelen voor doorgaand en plaatselijk verkeer.

 

Tijdens de thuiswedstrijden van KRC Genk geldt er tot eind augustus 2019 een omleiding via Industriezone Zwartberg. Bekijk het omleidingsplan onderaan deze pagina.

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer vormt het drukke kruispunt van de Torenlaan en de Marcel Habetslaan in Zwartberg om tot een veilig op- en afrittencomplex. Op en rond het knooppunt komen fietstunnels en vrijliggende fietspaden. De stad Genk investeert tegelijk in een nieuwe verbindingsweg richting de Opglabbekerzavel. 

 

 

Dit is een live beeld dat om de 10 minuten wordt ververst.

De totale projectzone omvat:

 • De N76 Torenlaan vanaf het kruispunt met de Lucien Londotstraat tot net voorbij de kruising met de Marcel Habetslaan, inclusief de aanpalende kruispunten
 • De oprit naar Opglabbeek vanaf de Marcel Habetslaan 
 • De nieuwe verbindingsweg onder de oude spoorwegbrug tussen de Marcel Habetslaan en de Opglabbekerzavel 

In de projectzone worden verschillende ingrepen uitgevoerd:

 • Aanleg van op- en afritten aan het kruispunt met de Marcel Habetslaan
 • Bouw van vier nieuwe fietstunnels en aanleg fietspaden
 • Renovatie van de oude spoorwegbrug
 • Vernieuwing van de Torenlaan van de Lucien Londotstraat tot aan de Marcel Habetslaan
 • Nieuwe verbindingsweg onder de oude spoorbrug tussen de Marcel Habetslaan en de Opglabberkerzavel (KRC Genk)

Meer veiligheid en betere verkeersafwikkeling

Het kruispunt van de Torenlaan met de Marcel Habetslaan staat bekend als een gevaarlijk kruispunt. De herinrichting moet de situatie veiliger maken en tegelijkertijd de verkeersdoorstroming verbeteren. 

Het kruispunt wordt omgevormd tot een op- en afrittencomplex. De Marcel Habetslaan wordt doorgetrokken onder de oude spoorwegbrug en sluit via een nieuwe verbindingsweg aan op de Opglabbekerzavel. Op die manier wordt ook het stadion van KRC Genk beter bereikbaar via een aparte toegangsweg. Ten slotte zal ook de ontsluiting van de industriezone op Zwartberg aanzienlijk verbeteren. 

Aandacht voor fietsers en voetgangers

In het geheel is er ook bijzonder veel aandacht voor de actieve weggebruiker. Er komen nieuwe fietspaden die de op- en afritten kruisen via in totaal vier fietstunnels. 

Aandacht voor fauna 

Verschillende maatregelen moeten de fauna langs het Kolenspoor beschermen. Zo zullen o.a. faunatunnels ervoor zorgen dat kleine tot middelgrote dieren veilig de weg kunnen kruisen. 

VERLOOP VAN DE WERKEN

De werken worden in verschillende fases uitgevoerd om de impact op het verkeer en de omgeving zo klein mogelijk te houden. 

 

Fase 1: minder hinder-maatregelen en voorbereidende werken (vanaf eind augustus 2018) - AFGEROND

Nog voor de start van de eigenlijke werken aan het op- en afrittencomplex voerde AWV enkele voorbereidende minderhinder-werken uit om alle verkeer tijdens de aanleg van het complex te garanderen. 

Op de Torenlaan, ter hoogte van de Kompellaan, is een tijdelijk kruispunt met verkeerslichten, ingericht. De brandweg tussen de Torenlaan en Kompellaan werd daarvoor verhard. Tot op heden zorgt AWV zo voor een gepaste ontsluiting voor alle verkeer van en naar Zwartberg. 

Fase 2: aanleg op-en afrittencomplex, verbindingsweg KRC Genk en bouw fietstunnels (vanaf oktober 2018)
Sinds oktober 2018 werkt de aannemer aan het op- en afrittencomplex, de verbindingsweg richting KRC Genk en de bouw van de fietstunnels. 

De fietstunnels aan de westzijde van de Torenlaan (zijde Cockerillplaats) zijn ondertussen klaar en de op- en afrit is opgebouwd tot onderlaag asfalt. Langs de Torenlaan, tussen de Lucien Londotstraat en de afrit, is het voetpad tot aan de bushalte volledig aangelegd en kreeg het fietspad een onderlaag asfalt. Aan de oostkant (zijde Kerkplein) zitten de bouw van de fietstunnels en de aanleg van de wegenis op schema. 

Ook de nieuwe verbindingsweg tussen de Marcel Habetslaan en de Opglabbekerzavel is zo goed als klaar. De aansluiting van deze nieuwe weg op de Opglabbekerzavel werd ook al gerealiseerd. De komende weken worden er de faunatunnels opgebouwd.

Fase 3: renovatie voormalige spoorwegbrug Torenlaan en heraanleg kruispunt Lucien Londotstraat (12 juli 2019 – eind augustus 2019)
Vanaf vrijdag 12 juli 2019, bij de aanvang van het zomers bouwverlof, start de aannemer met de renovatie van de oude spoorwegbrug. Gelijktijdig zal hij ook het kruispunt met de Lucien Londostraat heraanleggen. 

De aannemer werkt in twee fases: van vrijdag 12 tot vrijdag 26 juli 2019 aan de kant van het Kerplein (richting Oudsbergen) en aansluitend tot eind augustus 2019 aan de kant van de Cockerillplaats (richting Genk). De werfzone sterkt zich telkens uit van iets voor de brug tot net voorbij het kruispunt met de Lucien Londotstraat. Deze werken duren vermoedelijk tot eind augustus.

Tegen oktober 2019 zijn de werken afgerond, als alles volgens de planning kan verlopen

 

VERKEERSMAATREGELEN

 

Gemotoriseerd verkeer

Sinds het begin van de werken rijdt het verkeer op de Torenlaan in elke richting over twee rijstroken. Vanaf de start van het zomers bouwverlof tot eind augustus 2019 moet het verkeer echter tijdelijk in elke richting over één versmalde rijstrook rijden:

 • Van vrijdag 12 tot vrijdag 26 juli 2019: verkeer rijdt in elke richting over één rijstrook aan de kant van de Cockerillplaats (richting Genk).
 • Van vrijdag 26 juli tot eind augustus 2019: verkeer rijdt in elke richting over één rijstrook aan de kant van het Kerkplein (richting Oudsbergen).

De aansluitingen van de Lucien Londotstraat en de Cockerillplaats vallen in de werfzone en zullen ook afgesloten worden. De omliggende woonwijken ‘Cockerillplaats’ en de ‘Tuinwijk Noord-Oost’ blijven steeds bereikbaar:

 • Van vrijdag 12 juli 2019 tot eind augustus 2019: Lucien Londotstraat afgesloten ter hoogte van de Torenlaan. Plaatselijk verkeer van en naar de Tuinwijk Noord-Oost rijdt via de Henri Forirstraat. 
 • Van vrijdag 26 juli 2019 tot eind augustus 2019: Cockerillplaats afgesloten ter hoogte van de Torenlaan. Plaatselijk verkeer kan de woonzone in- en uitrijden via de Socialestraat.

 

Verkeerssituatie op de Torenlaan en in de omliggende woonwijken van vrijdag 12 juli tot eind augustus 2019:

 

 

Busverkeer

De bushalte ‘Cockerillplaats’ wordt van vrijdag 12 juli 2019 tot eind augustus 2019 niet bediend. Alternatieve haltes zijn ‘Luikerberg’ of ‘Cité. 

De stadslijn G8 zal in die periode de Tuinwijk slechts deels bedienen. De haltes ‘Zenobe Grammestraat’ en ‘Bewel’ worden daardoor tijdelijk afgeschaft. Er komt een tijdelijke halte in de H. Forirstraat ter hoogte van huisnummer 43.

 

Fietsers

Tijdens de werken leiden we de fietsers veilig rond de Torenlaan en de werfzone. De fietspaden naar de omliggende woonwijken en onder de oude spoorbrug blijven gewoon toegankelijk.

Fietsers ​richting Genk​ fietsen via de Leon Dereuxstraat en de Cockerillplaats naar de Marcel Habetslaan waar ze via de verbinding met de Arbeidsstraat en de Waterscheistraat tot op de Torenlaan geraken. Fietsers ​richting Oudsbergen fietsen via het fietspad langs de voetbalterreinen van Turkse Rangers en vervolgens via het bestaande fietsnetwerk richting de Lucien Londotstraat. 

 

 

 

 

 

Verkeer tijdens thuiswedstrijden KRC Genk via Industriezone Zwartberg:

Door het afsluiten van de Lucien Londotstraat is een belangrijke invalsweg richting de parking van KRC Genk onderbroken tot eind augustus 2019.
Verkeer komende van zowel Genk als van Oudsbergen rijdt tijdens thuiswedstrijden via het tijdelijke kruispunt aan de Kompellaan.
Vervolgens rijdt het via de nieuwe Marcel Habetslaan en verbindingsweg naar de Opglabbekerzavel:

 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op deze nieuwsbrief via de knop rechts bovenaan deze pagina om de nieuwsbrief in uw mailbox te ontvangen.