E314: Sanering en verbreding viaduct Wilsele (Leuven Noord)

Regio
Gemeente
Weg
Datum 2018-2020

UPDATE 17/07/2019: In april 2019 startte Wegen en Verkeer met het rooien van bomen op de schuine helling langs de Aarschotsesteenweg. Deze helling zijn we nu aan het verbreden, zodat er in de toekomst de nieuwe rijstrook op kan steunen. Naast het bestaande viaduct worden momenteel vier nieuwe brugpijlers gebouwd. De werken gebeuren onafhankelijk van de rijweg, zonder hinder voor de weggebruikers.

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert voorbereidende werken uit om de verbreding van het viaduct van Wilsele mogelijk te maken. Samen met de voorbereidende werken saneren we ook de onderkant van het viaduct. Dit project maakt deel uit van 'Leuven Noord', een reeks van elf infrastructuurprojecten ten noorden van Leuven tussen 2018 en 2023. 

Voorbereidingswerken voor de verbreding van het viaduct

De verbreding van het viaduct van Wilsele in de richting van Lummen vereist enkele voorbereidende werken.

  1. In de zomer van 2019 wordt de schuine helling langs de Aarschotsesteenweg (N19) afgegraven en verstevigd. De Lemingsbeek die daar richting Vuntcomplex stroomt, wordt gedeeltelijk mee verlegd en komt korter bij de nieuwe helling te liggen.
     
  2. Het landhoofd van de brug (het steunpunt waar de brug de grond raakt) wordt verbreed, zodat ook de nieuwe rijstrook later hierop kan steunen. De bouw van de nieuwe spitsstrook Herent-Aarschot start volgens de huidige planning in de zomer van 2021 en moet klaar zijn in 2022.
     
  3. Naast het bestaande viaduct bouwen we vier nieuwe brugpijlers waarop de nieuwe rijstrook steunt. Bovenop de pijlers komen betonnen liggers en een betonnen brugdek.

 

Onderhoudswerken aan de onderkant van het viaduct

Samen met de voorbereidende werken voor de verbreding van het viaduct pakken we ook de onderkant van het viaduct aan. Wegen en Verkeer rondde in september 2018 de werkzaamheden aan het viaduct van Wilsele in de rijrichting van Brussel (eerste fase) af. In de loop van 2019 start Wegen en Verkeer met de tweede fase (weghelft rijrichting Lummen) van de vernieuwing van het viaduct. 

 

E314:  fasering onderhoud viaduct / aanleg spitsstrook richting Lummen
Aanleg spitsstrook E314 Wilsele-Aarschot: fasering 

 

Enkele sfeerbeelden van de werken van 2018

Betonherstellingen en schoonmaken van het wegdek van de E314

 

 

 

      

 
       
   

Volgende fase: vervangen geluidsschermen, extra geluidsschermen 

Tijdens de volgende fase van het structureel onderhoud van het viaduct, zal Wegen en Verkeer de bestaande geluidsschermen over een afstand van ongeveer zes kilometer verwijderen en vervangen door nieuwe exemplaren. Er komen meer geluidsschermen dan nu het geval is.  

Geluidsschermen viaduct Wilsele (E314)
De locatie en hoogtes van de geluidsschermen op het viaduct van Wilsele  

   

Meer informatie op website 'Leuven Noord'

De sanering en de verbreding van het viaduct van Wilsele maakt deel uit van 'Leuven Noord'. Dit is een reeks van elf infrastructuurprojecten tussen 2018 en 2023 ten noorden van Leuven, met name in de deelgemeenten Wilsele en Kessel-Lo. Met de realisatie van deze projecten wil Wegen en Verkeer de verkeersveiligheid verhogen en het verkeer op en rond de E314 vlotter laten verlopen. Meer informatie over dit project vindt u op de website van Leuven Noord.