E34 in Balgerhoeke: renovatie brug over afleidingskanaal Leie

Regio
Gemeente
Weg
Datum van 11 februari tot eind 2019

Sinds 4 maart zijn we gestart met de werken aan de brug. Het verkeer op de E34 rijdt over één rijstrook in elke richting. Lees meer over de volgende fase van de werken.

Op maandag 4 maart 2019 startte het Agentschap Wegen en Verkeer met een grondige renovatie van de brug langs de E34/N49 over het afleidinsgkanaal van de Leie in Maldegem (Balgerhoeke). Het wegdek van de brug en ook de onderkant van de brug wordt aangepakt. Het verkeer op de E34/N49 in Balgerhoeke zal in elke richting over één rijstrook moeten rijden. Voor landbouwverkeer en aangelanden wordt een omleiding voorzien over de Brug aan de Bredeweg ("Koebrug") De werken gebeuren in verschillende fasen en duren tot eind 2019. 

Wat doen we?

De aannemer is gestart met de volledige renovatie van de brug over het afleidingskanaal van de Leie van de E34/N49 in Maldegem (Balgerhoeke). Er komt een nieuw wegdek, nieuwe waterdichting, nieuwe brugdekvoegen en nieuwe leuningen. Ook de onderzijde van de brug wordt gerenoveerd.

Timing

Van maart tot eind 2019

Fasering

Voorbereidende werken: vanaf 11 februari (afgerond)

De aannemer maakt doorsteken door de middenberm. Deze werken gebeurden ‘s nachts tussen 22u en 5u waarbij de linkerrijstrook in beide rijrichtingen op de E34/N49 werd ingenomen. Het verkeer op de E34/N49 rijdt tussen 22u en 5u over één rijstrook in de beide richtingen.

Fase 1: van 4 maart tot 15 juli

De aannemer start met de renovatie van de brug en werkt op de rijrichting Antwerpen. Tijdens deze werken wordt de brug richting Antwerpen afgesloten en rijdt alle verkeer op de E34 op één rijstrook in plaats van twee.

Het verkeer op de E34 rijdt in beide rijrichtingen over één rijstrook op de rijrichting kust via twee doorsteken in de middenberm.

Bouwverlof: van 15 juli tot begin augustus

Tijdens de zomervakantie (bouwverlof) wordt er niet gewerkt. Het verkeer op de E34/N49 rijdt over twee rijstroken in de beide richtingen.  

Fase 2: begin augustus tot december

In deze fase werkt de aannemer aan de renovatie van de brug op de rijweg van richting de kust. Ook hier rijdt het verkeer terug over één rijstrook in de beide richtingen. Alle verkeer rijdt nu op de kant richting Antwerpen.  

Werken aan de onderzijde van de brug

Tijdens de vijzelwerken (tijdelijk optillen van de brug om aan de pijlers te kunnen werken) langs de onderzijde van de brug wordt de doorgang tijdelijk afgesloten. Voor de veiligheid wordt het verkeer gedurende een beperkte periode (twee keer ongeveer één maand) omgeleid via de "Koebrug" in de beide richtingen. Op deze brug wordt het verkeer beurtelings geregeld met tijdelijke verkeerslichten. 

Minder hinder

Tijdens de zomervakantie worden de rijstroken volledig vrijgegeven om het kustverkeer zoveel mogelijk te vrijwaren.