E40 Leuven-Brussel: heraanleg wegdek

Weg
Datum 01/07/2017 tot 15/08/2017

Wegen en Verkeer vernieuwt van mei 2017 tot half augustus 2017 een stuk snelweg van 6,7 km lang tussen Bertem en Sterrebeek. De rijweg van de E40 in de rijrichting van Brussel wordt volledig vernieuwd vanaf 15 mei tot half augustus. In een eerste fase (van 15 mei t.e.m. 7 juli) bereidt de aannemer de werfinrichting voor en voert hij onderhoudswerken uit aan de bruggen onder de E40, in een volgende fase (van 8 juli t.e.m. 15 augustus) vernieuwt hij de rijweg van de fundering tot de toplaag (bovenste asfaltlaag). Ondanks de dynamische werfinrichting en de minderhinder-maatregelen van Wegen en Verkeer moeten pendelaars volgens het Vlaams Verkeerscentrum van 8 juli tot half augustus rekening houden met ernstige verkeershinder tijdens de spitsuren.

Let op: Vanaf 8 juli worden de Oprit Tervuren/Bertem (nr. 22) en de afrit Sterrebeek (nr. 21) afgesloten voor het verkeer. Ook de parking in Everberg wordt in beide richtingen afgesloten. Meer informatie over de omleidingen vindt u onderaan deze pagina.
Weggebruikers kunnen voor hun verplaatsingen tussen Leuven en Brussel tijdens de werken best de verkeersinformatie op www.verkeerscentrum.be en de radiozenders raadplegen.

 

Verwachte hinder op E40

Vanaf 8 juli: dynamische werfinrichting voor minder hinder (maar ernstige hinder verwacht)

Om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken, worden de werken tussen 8 juli en half augustus uitgevoerd met een dynamische werfinrichting:

In de eerste fase van de werken zijn er op weekdagen tussen 5u ‘s ochtends en 12u ‘s middags drie versmalde rijstroken beschikbaar in de beide rijrichtingen

  

In de eerste fase zijn er op weekdagen tussen 12u ‘s middags en 5u  ‘s ochtends én tijdens het weekend in de rijrichting van Leuven nog drie rijstroken vrij, maar in de rijrichting van Brussel slechts twee.

Hoewel Wegen en Verkeer zoveel mogelijk capaciteit beschikbaar houdt tijdens de werken, moeten de weggebruikers rekening houden met aanzienlijke vertragingen tijdens de ochtend- en de avondspits.

Fasewissel rond 30 juli

Rond 30 juli zal de aannemer de twee linkse rijstroken van de E40 in de rijrichting van Brussel afgewerkt hebben en zal er een fasewissel plaatsvinden. Vanaf dat moment zal het verkeer de vernieuwde rijstroken in de rijrichting van Brussel kunnen gebruiken:

  • op weekdagen tussen 5u ‘s ochtends en 12u ‘s middags zullen er in de rijrichting van Brussel vier rijstroken beschikbaar zijn voor gebruik (twee vernieuwde rijstroken en twee versmalde rijstroken op de weghelft waar in de toestand  zonder werken het verkeer richting Luik rijdt). Het verkeer richting Luik zal nog altijd drie rijstroken kunnen gebruiken, net zoals in de vorige fase.
  • op weekdagen tussen 12u ‘s middags en 5u  ‘s ochtends én tijdens het weekend zullen er in de rijrichting van Brussel drie rijstroken beschikbaar zijn voor gebruik (een vernieuwde rijstrook en twee versmalde rijstroken op de weghelft waar in de toestand zonder werken het verkeer richting Luik rijdt). Het verkeer richting Luik zal nog altijd drie rijstroken kunnen gebruiken, net zoals in de vorige fase.

 

Verkeer vanuit Bertem via Leuvensesteenweg (N2)

Tijdens de gehele duur van de werken zullen de oprit Tervuren en de afrit Sterrebeek in de rijrichting van Brussel afgesloten zijn. Ook de parking in Everberg wordt in de beide rijrichtingen afgesloten.

 

Het verkeer vanuit Bertem richting Brussel moet een omleiding volgen via de Meerbeeksesteenweg, Hulsbergstraat, Wijnegemhofstraat, Leuvensesteenweg (N2) en Mechelsesteenweg (N227) om de oprit in Sterrebeek te bereiken. Daar kan het verkeer de E40 oprijden.

 

 

Verkeer naar Sterrebeek via afrit Evere (nr. 19)

Het verkeer vanuit Leuven met bestemming Sterrebeek moet op de E40 doorrijden richting Brussel, keren via het op- en afrittencomplex van Evere (nr. 19) en de afrit Sterrebeek (nr. 21) gebruiken in de richting van Leuven.

 

 

Vernieuwing onderbruggen E40 na 15 augustus

Naast de onderhoudswerken aan de E40 krijgen ook zes bruggen boven en onder de E40 tussen Leuven en Brussel een grondig onderhoud. Verschillende ploegen werken voor 8 juli ‘s avonds en ‘s nachts aan de bruggen. Na 15 augustus zullen de onderhoudswerken aan de bruggen terug opgestart worden, echter zonder hinder voor het verkeer op de E40. Half september zijn normaal gezien alle werken achter de rug. Meer informatie over deze werken vindt u hier.