E40/A18 Structureel onderhoud vak Jabbeke - Gistel in de rijrichting Frankrijk

Weg
Datum Eerste fase is afgerond. Tweede fase van 02/09/2019 tot 25/10/2019

Update 17 juni 2019: de eerste fase van werken is afgerond. De 2e fase van de werken (vanaf de parking van Westkerke tot voor de afrit van Gistel) zal uitgevoerd worden vanaf 2 september 2019. De verkeershinder zal normaal gezien kleiner zijn. De parking Westkerke zal gedurende deze werken afgesloten zijn.
Hierover zal in de loop van augustus verder gecommuniceerd worden.

 

In opdracht van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen zal een structureel onderhoud worden uitgevoerd op de A18 tussen Jabbeke en Gistel (rijrichting Frankrijk). Het betreft de volledige heraanleg van de rijbaan en het vernieuwen van de vangrails.

De werken worden uitgevoerd in twee fases. De eerste fase werd uitgevoerd in april. Vanaf 2 september 2019 start de tweede fase die 35 werkdagen zal duren.

Er zijn tijdens de werken telkens 2 versmalde rijstroken richting Brussel en 1 versmalde rijstrook richting Frankrijk.

We verwachten ernstige hinder in de rijrichting Frankrijk.

Fase 1 (afgerond)

Waar?

De werfzone start vanaf het knooppunt Jabbeke net voorbij de splitsing met de A10 naar Oostende tot vlak voor de parking in Westkerke (tussen kilometerpunt 46,950 en 41,600).

Hinder?

Op dinsdag 24 april na de ochtendspits (vanaf 9u) start de aannemer met het klaarzetten van de werfsignalisatie. Om deze voorbereidende werken te kunnen uitvoeren, moet het verkeer in de rijrichting Jabbeke over 1 rijstrook (de pechstrook).

In de loop van woensdag 24 april zal de werfzone ingericht zijn en vanaf dan wordt het verkeer richting Frankrijk met behulp van doorsteken op de andere rijrichting gebracht. Vanaf dan geldt de volgende verkeerssituatie tot het einde van de werken:

  • Het verkeer op de E40 / A18 richting Frankrijk moet over 1 versmalde rijstrook.
  • Het verkeer op de E40 / A18 richting Jabbeke moet over 2 versmalde rijstroken.
  • Het verkeer op de A10 komende van Oostende, Zandvoorde en Oudenburg zal ter hoogte van de verkeerswisselaar Jabbeke niet naar Veurne kunnen rijden. Dit verkeer moet de omleiding volgen via Oudenburg en Oostende (N346, N358 en N33) en via de oprit Gistel naar Veurne rijden. 
  • De parking in Westkerke blijft toegankelijk.

Deze werken zullen voor ernstige verkeershinder zorgen, in het bijzonder voor het verkeer richting Frankrijk. Vooral tijdens weekends met mooi weer kunnen de files hoog oplopen. We raden toeristen met bestemming Westkust daarom aan om zoveel mogelijk het openbaar vervoer te nemen.

De werken zullen 45 werkdagen in beslag nemen. De aannemer zal 7 dagen op 7 en dag en nacht doorwerken zodat de totale duur van de werken beperkt blijft.

Bij regenweer of te koude temperaturen kunnen de werken niet uitgevoerd worden.

 

Vanaf september 2019 zal de tweede fase opstarten. Meer info hierover volgt later.