E40/A18 Structureel onderhoud vak Jabbeke - Gistel in de rijrichting Frankrijk

Weg
Datum Eerste fase is afgerond. Tweede fase van 02/09/2019 tot 25/10/2019

 

In opdracht van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen zal een structureel onderhoud worden uitgevoerd op de A18 tussen Jabbeke en Gistel (rijrichting Frankrijk). Het betreft de volledige heraanleg van de rijbaan en het vernieuwen van de vangrails.

De werken worden uitgevoerd in twee fases. De eerste fase werd uitgevoerd in april. Vanaf 2 september 2019 start de tweede fase die 35 werkdagen zal duren.

Er zijn tijdens de werken telkens 2 versmalde rijstroken richting Brussel en 1 versmalde rijstrook richting Frankrijk.

We verwachten ernstige hinder in de rijrichting Frankrijk.

Fase 2

Wat?

De rijweg wordt volledig vernieuwd, tot en met de fundering. De vangrails worden vernieuwd.

Waar?

De werfzone start vanaf de parking in Westkerke tot vlak voor de afrit Gistel (tussen kilometerpunt 41,600 en 37,290). De afrit Gistel blijft open.

Hinder?

Voorbereidende werken

De voorbereidende werken starten vanaf maandag 26 augustus. Er zal hinder zijn in de beide rijrichtingen, dus zowel richting kust als richting binnenland. Plaatselijk kan een rijstrook ingenomen worden. Ook de pechstrook wordt plaatselijk ingenomen. Deze voorbereidende werken zullen afgerond zijn tegen donderdagavond 29 augustus.

Eigenlijke werken

Op maandag 2 september, na de ochtendspits (vanaf 9u), start de aannemer met het klaarzetten van de werfsignalisatie. In deze fase zal er vooral ernstige hinder zijn richting binnenland.
In de loop van dinsdag 3 september zal de werfzone ingericht zijn en vanaf dan wordt het verkeer richting Frankrijk met behulp van doorsteken op de andere rijrichting gebracht. Vanaf dan geldt de volgende verkeerssituatie tot het einde van de werken:

  • Het verkeer op de E40 / A18 richting Frankrijk moet over 1 versmalde rijstrook.
  • Het verkeer op de E40 / A18 richting Jabbeke/Brussel moet over 2 versmalde rijstroken.

De parking in Westkerke in de rijrichting naar Frankrijk is vanaf 2 september tijdens de volledige duur van de werken afgesloten! Enkele dagen voor de eigenlijke werken starten geldt er een parkeerverbod op de parking Westkerke. De parking in Jabbeke gaat ter vervanging tijdelijk terug open. De politiecontroles die plaatsvonden op de parking Westkerke zullen tijdens de werken verschuiven naar de parking Jabbeke.  Het vaste bewakingsteam in Jabbeke wordt verdubbeld.

Deze werken zullen voor ernstige verkeershinder zorgen, in het bijzonder voor het verkeer richting Frankrijk. Vooral tijdens weekends met mooi weer kunnen de files hoog oplopen. We raden toeristen met bestemming Westkust daarom aan om zoveel mogelijk het openbaar vervoer te nemen.

De werken zullen 35 werkdagen in beslag nemen. De aannemer zal 7 dagen op 7 en dag en nacht doorwerken zodat de totale duur van de werken beperkt blijft.  Het einde van de werken is voorzien tegen vrijdag 25 oktober (de start van het herfstverlof).

Bij regenweer kunnen de asfalteringswerken niet uitgevoerd worden.

We vragen weggebruikers om voorzichtigheid aan de dag te leggen en zich te houden aan de opgelegde maximumsnelheid van 70 km/u in de werfzone.