Herent: herinrichting Mechelsesteenweg (N26) tussen Omleiding en grens Buken

Regio
Gemeente
Weg
Datum

Situering van het project

Het Agentschap Wegen en Verkeer start in het voorjaar van 2018 met de herinrichting van een deel van de Omleiding/Mechelsesteenweg (N26) in Herent. De werken sluiten aan op de twee kilometer van de Omleiding tussen het kruispunt met de Bijlokstraat en dat met de Tildonksesteenweg (deelproject 1), dat in 2009 werd afgewerkt.

Het resterende stuk, van de Tildonksesteenweg tot aan de aansluiting met de Mechelsesteenweg (deelproject 2), wordt vanaf 2018 volledig heraangelegd om de doorstroming van het verkeer te verbeteren en om de weg veiliger te maken voor alle weggebruikers. Meer informatie over deelproject 2, leest u onder het plannetje.

 

In een volgende fase van de werken wordt het stuk van de Mechelsesteenweg tussen de aansluiting met de Omleiding en Buken heraangelegd (deelproject 3). Wanneer die werken zullen starten, is nog niet duidelijk. Ook hier wordt ondergronds een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aangelegd, bovengronds de weg vernieuwd en nieuwe fietspaden aangelegd. Binnen de vernieuwing is er ook aandacht voor nieuwe bushaltes en veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers.

 

Volgens de huidige planning starten de nutsmaatschappijen in het najaar van 2017 met hun voorbereidende werken, het verplaatsen en vernieuwen van de nutsleidingen. In het voorjaar van 2018 gaat Wegen en Verkeer aansluitend met de herinrichting van de weginfrastructuur van start. Van zodra er een detailplanning is, zal Wegen en Verkeer hierover communiceren.

 

 

Deelproject 2: veiliger kruispunt en vlottere omkeerbewegingen

Vandaag is het kruispunt van de Omleiding en de Mechelsesteenweg onoverzichtelijk en daardoor gevaarlijk voor weggebruikers. Wegen en Verkeer maakt van dit kruispunt een rotonde om de verkeerssituatie veiliger te maken voor alle weggebruikers en automobilisten vlotter van richting te laten veranderen. Daarnaast krijgt de Omleiding tussen het kruispunt met de Tildonksesteenweg en de nieuwe rotonde een nieuw wegdek, veilige fietspaden en een milieuvriendelijk rioleringssysteem. Tot slot wordt de Tildonksesteenweg gehertraceerd zodat die in de toekomst als toegang tot een nieuwe bedrijvenzone kan dienen.

 

 

Fasering van de werken

Begin 2018 start Wegen en Verkeer met de aanleg van de nieuwe weg, de Nieuwe Tildonksesteenweg, tussen de Tildonksesteenweg en de Mechelsesteenweg (N26). In een tweede en derde fase wordt telkens één helft van de nieuwe rotonde gebouwd. Daarna vernieuwt Wegen en Verkeer de Tildonksesteenweg om te eindigen met de heraanleg van de Omleiding (N26). Volgens de huidige timing zullen de werken van deelproject 1 in de zomer van 2019 worden afgerond.

 

Communicatie en minderhinder-maatregelen

Omdat de Omleiding en de Mechelsesteenweg een belangrijke toegang naar Leuven vormen, en omdat er heel wat handelaars en ondernemers gevestigd zijn, zal Wegen en Verkeer de nodige  minderhinder-maatregelen nemen:

  • de weg zal steeds open blijven voor het verkeer in de twee rijrichtingen (maar met verminderde capaciteit)
  • de werken zullen in kleine stukjes uitgevoerd worden om de hinder zo lokaal mogelijk te houden
  • de percelen van omwonenden en ondernemers zullen waar mogelijk bereikbaar gehouden worden d.m.v. verhardingen
  • Wegen en Verkeer zal met een digitale nieuwsbrief en gerichte communicatieacties iedereen op de hoogte houden van de vorderingen van de werken, de omleidingen etc.

 

Wegen en Verkeer organiseerde in 2016 en 2017 reeds twee informatieavonden voor omwonenden en handelaars

Op 17 oktober 2016 en 1 juni 2017 hield Wegen en Verkeer ook infoavonden voor de omwonenden en handelaars. De presentatie kan u hier downloaden.

 

Blijf op de hoogte

Op deze pagina leest u alvast de eerste informatie over de herinrichting van de Omleiding. Indien u op de hoogte wenst te blijven over de voortgang van dit project, kan u zich inschrijven op de digitale nieuwsbrief van Wegen en Verkeer. Zo krijgt u op regelmatige tijdstippen de laatste informatie over de werken in uw mailbox. Om u in te schrijven, klikt u rechts bovenaan op het icoontje.