Mobiele werf op E40 plaatst LED-verlichting tussen Groot Bijgaarden en Affligem

Weg
Datum 11/06/2019 tot 05/07/2019

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal dinsdagavond 11 juni vanaf 21u. energiezuinige LED-verlichting plaatsen op de middenberm van de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Affligem. De werken gebeuren ’s nachts en duren in totaal een 20-tal nachten. Bij het begin van de zomer, rond 5 juli is er dan 12 kilometer aan nieuwe LED-verlichting in werking gesteld.

12 kilometer aan zuinige verlichting

In 2017 werd beslist om enkel nog LED-verlichting te voorzien op alle gewestwegen en autosnelwegen in Vlaanderen. Deze verlichting is energiezuiniger, helderder en ze heeft een langere levensduur dan de huidige natriumlampen (SOX). De vervanging van de bestaande verlichting gebeurt stapsgewijs. In juni 2019 zal Wegen en Verkeer de verlichting op de middenberm van de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Affligem vervangen. In totaal wordt ongeveer 12 kilometer aan nieuwe verlichting geïnstalleerd.

Beperkte hinder voor het verkeer

Het vervangen van de verlichting gebeurt ’s nachts om de hinder voor het verkeer op de E40 te beperken. Wegen en Verkeer zal met een mobiele werf werken op de linkerrijstrook richting Oostende. De werken duren in totaal ongeveer 20 nachten.

Bijdrage aan klimaatdoelstellingen
Het Agentschap Wegen en Verkeer streeft ernaar het energieverbruik van haar installaties terug te dringen, om zo bij te dragen tot de klimaatdoelstellingen door de uitstoot van CO2 te verminderen. Daarom wordt sinds 2017 stap voor stap overgeschakeld naar een energiezuinigere wegverlichting. Dat moet voor Vlaanderen zo’n 40 ton CO2 per jaar besparen. Naast energiezuinigheid, biedt LED-technologie ook het voordeel dat het lichtniveau vanop afstand bijgestuurd kan worden (afstandsbewaking). Zo wordt lichtvervuiling optimaal vermeden. LED lampen hebben bovendien een langere levensduur waardoor de lichtbron minder frequent moet worden vervangen.