Opwijk: steenweg op Dendermonde (N47) en dubbelrichtingsfietspad krijgen een grondige onderhoudsbeurt

Regio
Gemeente
Weg
Datum augustus - oktober 2019

Meer comfort voor rijweg en dubbelrichtingsfietspad

Het Agentschap Wegen en Verkeer geeft de N47, de steenweg op Dendermonde, vanaf de grens met Lebbeke tot 150m voor het kruispunt met de Steenweg op Aalst een grondige onderhoudsbeurt. Over een afstand van 1 km lang, worden asfaltstroken in slechte staat op de rijweg herstelt met betonplaten. Boordstenen en greppel worden ook opgebroken en opnieuw geplaatst. Tijdens de werken aan de boordstenen wordt  tegelijk de oude toplaag asfalt van het dubbelrichtingsfietspad verwijderd en een nieuwe toplaag aangebracht.

Liggingsplan werken rijweg en dubbelrichtingsfietspad op de N47 in Opwijk

Werken over vier zones op de N47 met beurtelings verkeer of versmalde rijstroken

Voorbereidende fase in augustus (voorlopige timing: 05/08 tot 25/08): Op een drietal weken tijd breekt de aannemer de slechte zones (beton en asfalt) tot en met de fundering uit en plaatst hij nadien nieuwe betonplaten. De eerste en de laatste zone van de werf worden samen aangepakt.

Dan worden de boordsteen en de greppel in een tweede fase aangepakt (voorlopige timing 26/08 tem 15/09). Beide worden tot op de fundering opgebroken en opnieuw geplaatst. Tegelijkertijd wordt de oude asfaltlaag van het dubbelrichtingsfietspad afgefreesd en opnieuw met asfalt overlaagd.

Op het einde van de werken (voorlopige timing: 13/09 tem 16/09) krijgt de volledige rijweg over één kilometer een nieuwe asfaltlaag en wordt er ‘s nachts gewerkt. Hiervoor wordt de rijweg 3 nachten en één zondagvoormiddag volledig afgesloten.

Communicatie en minderhinder-maatregelen tijdens alle werken

Omdat de N47 een belangrijke verbindingsweg is tussen Asse en Dendermonde, zal Wegen en Verkeer de nodige minderhinder-maatregelen nemen:

  • afhankelijk van de werffase wordt er beurtelings verkeer met tijdelijke werflichten ingevoerd of worden rijstroken versmald en de snelheid aangepast.
  • de asfalteringswerken aan het einde van de werken, nemen in september drie nachten en een zondagvoormiddag in beslag. Enkel dan zal de rijweg ‘s nachts (en uitzonderlijk één voormiddag) volledig worden afgesloten. Overdag kan iedereen doorrijden.
  • de werken worden efficiënt georganiseerd om de hinder te beperken: zo zijn de werken van Wegen en Verkeer in de Opwijkstraat (N411) ook afgerond wanneer de onderhoudswerken aan de N47 starten in de zomer van 2019.
  • de percelen van omwonenden en ondernemers zullen waar mogelijk bereikbaar gehouden
  • Wegen en Verkeer zal met gerichte communicatieacties (webpagina, bewonersbrieven, lokale brief via aannemer) iedereen op de hoogte houden van de vorderingen van de werken, de omleidingen etc.

Hoe zit het met de fietstunnel onder de Steenweg op Dendermonde?

De Steenweg op Dendermonde (N47) maakt deel uit van een gemeente-overschrijdend (bovenlokaal) fietsnetwerk dat zoveel mogelijk punten als scholen, bedrijventerreinen, ziekenhuizen, stations en winkels met elkaar verbindt. In 2015 werden omwonenden ingelicht over de plannen voor de vernieuwing van het dubbelrichtingsfietspad langsheen de N47 en de aanleg van een fietstunnel op de oude spoorwegbedding ‘Leirekensroute’ tussen Londerzeel over Opwijk naar Aalst.

Een nieuwe fiets- en wandeltunnel onder de N47 ter hoogte van de Luikerweg zorgt voor een veilige aansluiting met de door fietsers en wandelaars druk bezochte ‘Leirekensroute’.

De aanleg van de fietstunnel zelf is jammer genoeg voor onbepaalde duur uitgesteld.

Er moet een nieuwe studieopdracht aanbesteed worden. Zolang deze procedure en vervolgens de studie lopen, is het onmogelijk om een startdatum op het project te kleven.