R0 Kraainem: plaatsen geluidsschermen binnen- en buitenring

Regio
Gemeente
Weg
Datum Najaar 2019

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plaatst vanaf het najaar van 2019 geluidsschermen op de R0 ter hoogte van Kraainem. Tussen Sint-Stevens-Woluwe en Vier Armen, over een afstand van 1,3 kilometer (tussen kilometerpunt 28,5 en 29,8), worden de oude geluidsschermen op de binnen- en buitenring vervangen. Op plaatsen waar er nu nog geen geluidsschermen staan, worden er nieuwe aangelegd. Voor de aanleg van de schermen moeten er geen terreinen of gronden onteigend worden. 

Huidige geluidsschermen einde levensduur

De vervanging van de oude schermen is op een aantal plaatsen noodzakelijk omdat ze het einde van hun levensduur bereiken en het geluid van langsrijdend verkeer amper nog dempen. Het vervangen en plaatsen van nieuwe schermen ter hoogte van Kraainem staat bovendien op de prioriteitenlijst van de Vlaamse Overheid om geluidshinder langs de R0 aan te pakken.

Door nieuwe geluidsschermen te plaatsen, wordt het omgevingslawaai verminderd en verhoogt de leefbaarheid van de omgeving. 

Actieplan tegen omgevingslawaai

In 2010 lanceerde de Vlaamse Regering een actieplan tegen omgevingslawaai door wegverkeer. Voor de drukste autosnelwegen in Vlaanderen werd onderzocht wat hun geluidsimpact op de omgeving is en waar er geluidsschermen moeten komen ter verbetering van de leefbaarheid van de omgeving. De Ring rond Brussel maakt deel uit van die lijst van drukste autosnelwegen