R40: fietsonderdoorgang Sint-Lievenspoort in Gent

Regio
Gemeente
Weg
Datum vanaf 3 april tot eind 2019

De oprit Keizersvest, ter hoogte van de B401, richting Dampoort is terug open voor de fietsers. Lees meer over de huidige fase hieronder.

Met een nieuwe fietsonderdoorgang langs de Schelde onder het kruispunt van de Sint-Lievenspoort, werken we één van de gevaarlijkste fietsoversteekplaatsen langs de Gentse stadsring weg. De onderdoorgang start net voorbij de Filips de Goedekaai, loopt vlak naast de Schelde onder het kruispunt door en sluit terug aan op de oprit naar de stadsring richting Dampoort. De werken startten op 3 april en zullen tot het najaar van 2019 duren. 

Wat gaan we doen?

 

 

Dagelijks steken honderden fietsers over aan het kruispunt van de stadsring (Sint-Lievenslaan) met de B401 en Bellevue om richting Dampoort of Ledeberg te rijden. Aangezien fietsers hier het op- en afrijdend snelwegverkeer (E17/E40) dwarsen, is het nu een bijzonder druk en onveilig punt. Door de aanleg van een fietsonderdoorgang langs de Schelde kunnen fietsers de stadsring volgen onder het kruispunt door, zonder autoverkeer te kruisen. Door de fietsonderdoorgang tweerichtingsverkeer te maken, profiteren ook de  fietsers vanuit de richting van Ledeberg van de veilige onderdoorgang.

Tenslotte zit er ook winst in voor het autoverkeer: na de heraanleg krijgt de afrit van de ring richting Dampoort naar het kruispunt van de Sint-Lievenspoort een extra rijstrook voor vlotter verkeer. 

Timing en fasering

Fase 1: 3 april tot 5 mei (afgelopen) 

Fase 2 : van 6 mei tot eind oktober

Vanaf 6 mei tot het einde van de werken verwachten we grote hinder voor het autoverkeer:

 • Fietsers en voetgangers kunnen langs de werfzone via de andere rijstrook.
 • Het verkeer rijdt op de afrit van de ring richting Dampoort naar het kruispunt van de Sint-Lievenspoort over één rijstrook.
 • Het autoverkeer dat de afrit neemt om naar het centrum te gaan, zal verder moeten doorrijden op de stadsring (R40) en via de Brusselsepoortstraat naar het centrum kunnen rijden.
 • Alle andere bewegingen op het kruispunt mogelijk.

Fase 3: eind oktober tot eind 2019

Ook in de laatste fase hou je best rekening met vertraging en file, zeker tijdens de spits.

 • Het verkeer dat van de B401 (flyover) of de Hundelgemsesteenweg komt en de stadsring wil oprijden richting Dampoort rijdt over één rijstrook. 
 • Fietsers kunnen langs de werfzone via de andere rijstrook.
 • De andere bewegingen op het kruispunt blijven mogelijk.
   

Minder hinder

 • Er wordt gewerkt in verschillende fasen om de hinder toch zo veel mogelijk te beperken.
 • Fietsers en voetgangers kunnen steeds door langs de werfzone.