Ring rond Brussel (R0) Wezembeek-Oppem: reinigingswerken en aanbrengen beschermingslaag aan landhoofden van drie bruggen

Weg
Datum Vanaf 20 mei tot aan het bouwverlof begin juli

UPDATE 20/06/2019: Het Agentschap Wegen en Verkeer is sinds mei gestart met reinigingswerken aan de landhoofden van drie bruggen op de Ring rond Brussel (R0) in Wezembeek-Oppem. Een aannemer zal de landhoofden van de bruggen Wijngaardlaan, Oppemlaan en Gergelstraat reinigen en voorzien van een waterafstotende coating om de betonnen structuur van de bruggen te beschermen. In 2018 werden er al onderhoudswerken aan deze bruggen uitgevoerd (wat die werken toen precies inhielden, leest u onderaan deze webpagina), maar uit nazicht van Wegen en Verkeer bleek dat de landhoofden toen onvoldoende gereinigd waren. De aannemer zal nu op eigen kosten de landhoofden opnieuw volledig reinigen en voorzien van een beschermende coating. Er zal enkel 's avonds en 's nachts gewerkt worden (van 20u tot 6u) Ter hoogte van de werfzone wordt enkel de rechterrijstrook ingenomen. De hinder voor het doorgaand verkeer op de Ring rond Brussel (R0) blijft dan ook beperkt.  Er wordt verder gewerkt tot aan het bouwverlof begin juli.

Waterafstotende laag ter bescherming van de betonnen structuur van drie bruggen

Wegen en Verkeer voert vanaf 20 mei werken uit aan drie bruggen over de Ring rond Brussel (R0) in Wezembeek-Oppem. Meer specifiek gaat het om het reinigen en coaten (voorzien van een beschermende, waterafstotende verflaag) van de landhoofden van de bruggen Wijngaardlaan, Oppemlaan en Gergelstraat. 

Impact op het verkeer beperkt

De werkzaamheden worden uitgevoerd vanop de binnen- en buitenring van de R0 en vinden 's avonds en ‘s nachts plaats tussen 20u en 6u. Daarbij zal Wegen en Verkeer ter hoogte van de werfzone telkens de rechterrijstrook innemen. De impact op het doorgaand verkeer op de R0 blijft dan ook beperkt.  

Mogelijk geluidshinder voor omwonenden

Om de landhoofden opnieuw te reinigen zal de aannemer de bestaande betonstructuur kogel- en zandstralen. Voor omwonenden in de buurt van de werken zal er dan ook mogelijk geluidshinder zijn tijdens bepaalde nachten. Wegen en Verkeer wil zich daarvoor op voorhand excuseren en zal er samen met de aannemer alles aan doen om de geluidshinder zoveel mogelijk te beperken. 

Onderhoudswerken boven- en onderbouw van bruggen Wijngaardlaan, Oppemlaan en Gergelstraat in 2018
Wegen en Verkeer voerde tussen maart 2018 en oktober 2018 al onderhoudswerken uit aan de bruggen van de Wijngaardlaan, de Oppemlaan en de Gergelstraat over de R0 in Wezembeek-Oppem. De hele bovenbouw van de bruggen kreeg een grondig onderhoud: de waterdichting en wegverharding, randbalken, leuningen en fietspaden werden volledig vernieuwd. Ook de onderbouw van deze 3 bruggen werd gerenoveerd: de bruggen werden gereinigd, de nodige betonherstellingen werden uitgevoerd en de bruggen werden voorzien van een waterafstotende coating die het beton beschermd. Nu blijkt dat de landhoofden van de bruggen onvoldoende gereinigd waren, zal de aannemer dit onderdeel van de werken opnieuw en op eigen kosten uitvoeren. 

Drie bruggen Wezembeek-Oppem
Drie bruggen Wezembeek-Oppem