Torenlaan x Marcel Habetslaan: aanleg op-en afrittencomplex

Regio
Gemeente
Weg
Datum najaar 2018 - najaar 2019

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal het kruispunt van de Torenlaan (N76) en de Marcel Habetslaan omvormen tot een op- en afrittencomplex om de veiligheid te verhogen en de doorstroming te verbeteren. 

De totale projectzone omvat:

  • De N76 Torenlaan vanaf het kruispunt met de Lucien Londotstraat tot net voorbij de kruising met de Marcel Habetslaan, inclusief de aanpalende kruispunten
  • De oprit naar Opglabbeek vanaf de Marcel Habetslaan 
  • De nieuwe verbindingsweg onder de oude spoorwegbrug tussen de Marcel Habetslaan en de Opglabbekerzavel 

Meer veiligheid en betere verkeersafwikkeling

Het kruispunt van de Torenlaan met de Marcel Habetslaan staat bekend als een gevaarlijk kruispunt. De herinrichting moet de situatie veiliger maken en tegelijkertijd de verkeersdoorstroming verbeteren. 

Het kruispunt wordt omgevormd tot een op- en afrittencomplex. De Marcel Habetslaan wordt doorgetrokken onder de oude spoorwegbrug en sluit via een nieuwe verbindingsweg aan op de Opglabbekerzavel. Op die manier wordt ook het stadion van KRC Genk beter bereikbaar via een aparte toegangsweg. Ten slotte zal ook de ontsluiting van de industriezone op Zwartberg aanzienlijk verbeteren. 

Aandacht voor fietsers en voetgangers

In het geheel is er ook bijzonder veel aandacht voor de actieve weggebruiker. Er komen nieuwe fietspaden die de op- en afritten kruisen via in totaal vier fietstunnels. 

Aandacht voor fauna 

Verschillende maatregelen moeten de fauna langs het Kolenspoor beschermen. Zo zullen o.a. faunatunnels ervoor zorgen dat kleine tot middelgrote dieren veilig de weg kunnen kruisen. 

VERLOOP VAN DE WERKEN

De werken worden in verschillende fases uitgevoerd om de impact op het verkeer en de omgeving zo klein mogelijk te houden. Momenteel zijn de nutsmaatschappijen aan de slag om nog voor het bouwverlof al een groot deel van de nutsleidingen te verplaatsen. Dit brengt geen verkeershinder met zich mee.

De effectieve werken starten naar verwachting eind augustus van dit jaar. Een concrete timing en fasering kan u binnenkort op deze webpagina raadplegen. In ieder geval worden de werkwerkzaamheden zo goed mogelijk afgestemd op de schoolvakanties, de voetbalkalender van KRC Genk en evenementen waarvoor een toename van het autoverkeer wordt verwacht. 

VERKEERSMAATREGELEN

Autoverkeer op de Torenlaan (N76) zal steeds over 2x2 rijstroken kunnen blijven rijden. Enkel wanneer de bruggen over de oprit naar Opglabbeek worden afgebroken en het wegdek van de spoorwegbrug van de N76 wordt gerenoveerd, zal het verkeer tijdens twee weekends in beide richtingen over één versmalde rijstrook (2x1) moeten rijden. 

Lokaal verkeer richting Opglabbeek, Genk, de industriezone Zwartberg en Houthalen-Oost kan een omleiding volgen vanaf de Torenlaan (N76) naar de Kompellaan en de Regenbooglaan. Tussen de Kompellaan en de N76 komt er een tijdelijke verharding van de brandweg. Het kruispunt wordt geregeld via tijdelijke verkeerslichten. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op deze nieuwsbrief via de knop rechts bovenaan deze pagina om de nieuwsbrief in uw mailbox te ontvangen.