Veilig fietsen langs N41 in Elversele (Temse), Hamme en Dendermonde

Weg
Datum vanaf voorjaar 2018 tot voorjaar 2019

Vanaf 7 december gaan de beide bruggen open voor het verkeer. Hiermee zijn alle werken aan de N41 afgerond. Het agentschap wil u bedanken voor uw begrip en geduld tijdens deze werken!

 

De nieuwe fietssnelweg langs de N41 tussen Sint-Niklaas en Elversele (Temse) is in november 2017 opengesteld. In het voorjaar van 2018 gaan we van start met het vervolgverhaal, namelijk het doortrekken van de fietspaden tot in Dendermonde. Samen met dit project saneren we ook de bruggen over de Schelde en de Durme. De werken zullen tot het voorjaar van 2019 duren.

Wat houden de werken in?

Fietssnelweg van rotonde Duivenhoek tot kruispunt Mechelsesteenweg

De nieuwe fietssnelweg loopt van de rotonde Duivenhoek in Elversele tot het kruispunt van de N41 met de Mechelsesteenweg in Dendermonde:

 • Er komt een nieuwe dubbelrichtingsfietspad tussen de rotonde Duivenhoek in Elversele en zijstraat Zandvoorstraat (iets voorbij de Dendermondsesteenweg).
  • Tot aan de Broekstraat ligt het nieuwe fietspad in de berm langs de oostzijde van de N41.
  • Vanaf de Broekstraat tot de Zandvoorstraat volgt het fietspad de berm aan de westkant.
 • Vanaf de Zandvoordstraat maken fietsers gebruik van de Lange Maat om in beide richtingen veilig langs de N41 te fietsen.
 • Kort voor de brug over de Schelde sluit het fietspad terug aan op een nieuw aan te leggen dubbelrichtingsfietspad aan de westkant van de N41 tot aan het kruispunt met de Mechelsesteenweg.
 • De bruggen over de Schelde en de Durme bestaan eigenlijk uit twee bruggen. De brug die niet gebruikt wordt door autoverkeer wordt ingericht als dubbelrichtingsfietspad.   

 

 

5 nieuwe kruispunten

Het nieuwe fietspad dwarst 5 kruispunten met lichten in Hamme. Deze kruispunten moeten heringericht worden voor de komst van het dubbelrichtingsfietspad. Het gaat om de kruispunten van de N41 met:

 • Biezestraat
 • Noordstraat
 • Veldstraat
 • Broekstraat/Hooirt
 • en Neerstraat

Daarnaast voorzien we een fietsoversteek over de Dendermondsesteenweg en over de N41 naar Zwaarveld. 

2 brugsaneringen

De N41 loopt over twee bruggen: de brug over de Durme en de Schelde. Beide bruggen krijgen een grondige opknapbeurt. De verharding en waterdichting worden opgebroken tot op het betonnen brugdek en vernieuwd. Na de sanering zal één van de brugdelen dienst doen als dubbelrichtingsfietspad. Daarnaast zal dit brugdeel zo ingericht worden dat er uitzonderlijk vervoer over kan.

Aanpassing zuidelijke ventwegen een rotonde Duivenhoek in Elversele

Langs beide ventwegen komt een dubbelrichtingsfietspad. Dat langs de westelijke ventweg sluit ter hoogte van Hamveer aan op het fietspad naar de Mirabrug. Aan het kruispunt van de N41 met Hamveer wordt een zone ingerericht waar auto's kunnen keren. Dat is nodig omdat de ventwegen éénrichtingsverkeer worden.

Uitvoering van de werken

Fase 1: afgerond

Fase 2: afgerond

In de tweede fase werken we de fietspaden af. Daarnaast saneren we de tweede brughelft van de beide bruggen en werken we aan de ventwegen naar de rotonde in Elversele.

Fase 2A: augustus tot eind 2018

 • Durmebrug en Vlassenbroekbrug: sanering van tweede brug waar nu verkeer over gaat
 • Verkeer over parallelle, gesaneerde brug

Fase 2B: afgerond

Fase 2C:  afgerond

Fase 3 onderhoud van wegdek N41 (afgerond)

 

Communicatie

Infovergaderingen

Om iedereen optimaal te informeren organiseerden we twee infovergaderingen. De presentatie van de infomomenten vindt u rechts op deze pagina. 

Bereikbaarheidsadvies

Om de ongemakken tijdens de werken voor handelaars/bedrijven te drukken, stelde het Agentschap Wegen en Verkeer een bereikbaarheidsadviseur aan. Heeft u concrete vragen over de bereikbaarheid van uw zaak tijdens de werken? Zit u met een specifieke bekommernis? Contacteer dan de bereikbaarheidsadviseur van Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen. De bereikbaarheidsadviseur luistert naar uw vragen, bespreekt ze met de werfleiding en geeft u een zo concreet mogelijk antwoord.

e-mail: bereikbaar.ovl@wegenenverkeer.be
GSMnr. 0476 72 22 57

Digitale nieuwsbrief

Blijft u graag via mail op de hoogte? Dan kunt u inschrijven op de digitale nieuwsbrief over deze werken. Zo krijgt u bij elke belangrijke wijziging van de werken een mail in uw mailbox. Inschrijven kan met een klik op het enveloppesymbool bovenaan deze pagina.