Veiligheidsmaatregelen voor viaduct Gentbrugge

Regio
Gemeente
Weg
Datum 2018-2019

Alle onderdoorgangen zijn beveiligd met netten. De park+ride blijft afgesloten, de P+R arsenaal blijft het alternatief. De halte "P+R" van tramlijn 2 onder het viaduct wordt terug bediend. 

Op 19 december 2018 gingen een aantal veiligheidsmaatregelen in voege om risicozones door betonschade aan de onderzijde van het viaduct van de E17 in Gentbrugge te beveiligen. In de aanloop naar de structurele oplossing voor de schade, de sanering van het viaduct volgend jaar, werden in januari 2019 de maatregelen nog uitgebreid om de periode tot aan de renovatie veilig te overbruggen. Alle veiligheidsvoorzorgen zijn geplaatst.  

Veiligheidsmaatregelen

Heel wat zones onder het viaduct blijven afgezet met hekkens. Dat blijft ook zo tot de renovatie van het viaduct. Op twee fietspaden in de Gentbrugse Meersen na, blijven alle wegen onder het viaduct open. Hieronder kun je per dwarsende weg nagaan wat de maatregelen zijn. Ze blijven in voege tot de sanering van het viaduct.

 • De Brusselsesteenweg is open voor alle weggebruikers. De volledige zone boven het voetpad, fietspad, rijweg en trambaan is beveiligd met netten. 
 • Het fiets- en voetpad langs de Land van Rodelaan richting de Braemkasteelstraat is afgesloten. Voetgangers kunnen gebruik maken van het voetpad langs de andere zijde van de Land Van Rodelaan. Fietsers richting Braemkasteelstraat zullen omgeleid worden:
  • Fietsers op de Brusselsesteenweg vanuit Melle rijden om via de Braemstraat.
  • Wie van de Brusselsesteenweg vanuit Gent komt, fietst via de F. Burvenichstraat en de Oude Brusselseweg.
 • De onderdoorgang aan de H. Pirennelaan is open voor alle weggebruikers. Hier zijn netten geplaatst.
 • De onderdoorgang voor fietsers in het verlengde van de Jozef Wauterstraat is open en heeft nu ook netten.
 • De Braemkasteelstraat is open voor alle weggebruikers. Ook deze zone is volledig beveiligd met netten. 
 • De onderdoorgang aan de Van Swedenlaan is beveilgd en opnieuw open voor alle weggebruikers. 
 • Van de fiets- en voetpaden naar de Gentbrugse Meersen is de middelste onderdoorgang voor fietsers en voetgangers open. De twee anderen blijven dicht.
 • De tramhalte P+R (lijn 2 richting Melle) van De Lijn onder het viaduct is terug beschikbaar.  

 

De werkzaamheden voor het plaatsen van de extra netten starten op 20 januari aan de Brusselsesteenweg. Ze zullen ongeveer drie weken duren.  

Hoe rijden tijdens de werken?

Brusselsesteenweg (N9)

De werken met impact op de Brusselsesteenweg zijn afgerond. 

H. Pirennelaan tot E. Van Swedenlaan

Na de werken boven de Brusselsesteenweg, schuiven ze richting Van Swedenlaan. Alle onderdoorgangen gaan achtereenvolgens dicht met lokale omleidingen of beurtelings verkeer.

 • De werken met afsluiting van de Brusselsesteenweg, H. Pirennelaan, Korte Magerstraat, Jozef Wauterstraat, Braemkasteelstraat en de onderdoorgang aan de volkstuintjes in de Gentbrugse Meersen zijn achter de rug. 
 • Op donderdag 31/1 vinden de werken plaats aan de Van Swedenlaan. Deze wordt afgesloten aan de kant van de weg waar gewerkt wordt. Alle types verkeer zullen met andere woorden door kunnen tijdens de werken, maar de weg zal versmald zijn.

Grondige aanpak in 2020 en 2021

In 2020 en 2021 ondergaat het 1.6 km lange viaduct van Gentbrugge een grondige sanering. Aan de bovenkant van het viaduct wordt het wegdek, de voegen en de waterdichting aangepakt. Aan de onderzijde van het viaduct zal alle betonschade hersteld worden. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het studiewerk om de sanering voor te bereiden, volgende jaar wordt dit werk aanbesteed en per weghelft in 2020 en 2021 uitgevoerd.  

Deze werken vooruit schuiven is helaas niet mogelijk. Het studiewerk dat kwaliteitsvol werk moet garanderen en de aanbestedingsprocedure die de werken voorafgaan, vergen tijd. Bovendien moeten de werken uitgevoerd worden tussen mei en september, de warmste en droogste maanden van het jaar.