Vernieuwen van verlichting in Vierarmentunnel (R0)

Weg
Datum 9 weken vanaf 3 februari 2019 (nachtwerk)

In het najaar van 2018 is het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gestart met het vernieuwen van de verlichting in de Vierarmentunnel (R0). In een eerste fase werd toen de verlichting van de tunnelkoker richting Waterloo gemoderniseerd. Vanaf 3 februari 2019 krijgt ook de koker richting Zaventem zuinige, duurzame en onderhoudsvriendelijke LED-verlichting. De werken zullen negen weken in beslag nemen waarbij de koker richting Zaventem telkens vijf nachten per week wordt afgesloten. Het verkeer rijdt dan via het bovenliggende kruispunt. Overdag is er geen hinder en is de koker gewoon beschikbaar.

Ombouw naar duurzame LED-verlichting

Het Agentschap Wegen en Verkeer is in oktober vorig jaar gestart met het vernieuwen van de volledige verlichting in de Vierarmentunnel. In de tunnelkoker richting Waterloo branden de nieuwe LED-lampen al een tijdje en nu wordt ook de koker richting Zaventem aangepakt. De oude TL- en natriumlampen worden vervangen door meer energiezuinige LED-lampen. Naast de besparing op energie heeft LED-verlichting ook het voordeel van een langere levensduur. Ze hoeven minder vaak vervangen te worden en er is dus ook minder onderhoud aan nodig.

Behalve de lampen zullen ook alle armaturen en alle bekabeling vernieuwd worden. Bovendien wordt ook de aansturing van de verlichting gemoderniseerd en geautomatiseerd. Zo zal de versterkingsverlichting ter hoogte van de tunnelmonden variëren in sterkte naargelang de helderheid buiten. Hoe helderder het licht buiten, hoe sterker de verlichting aan de ingangen zal branden.

Koker richting Zaventem ’s nachts dicht

De werken in de tunnelkoker richting Zaventem beginnen vanaf zondagnacht 3 februari en zullen negen weken duren. Per week wordt er gedurende vijf nachten gewerkt, telkens van zondag- tot en met donderdagnacht tussen 21.30 uur en 05.30 uur. Tijdens de nachtelijke sluitingen passeert het verkeer richting Zaventem de Vierarmentunnel via het bovengrondse kruispunt. Overdag is er geen hinder en is de koker steeds volledig beschikbaar.