Vernieuwing op- en afrittencomplex Kanaaldok B1/B2 van R2

Regio
Gemeente
Weg
Datum 3 juni - eind augustus 2019

Update 24-07-2019: Op maandag 29 juli starten de werken aan het op- en afrittencomplex Kanaaldok B1/B2 weer op. De aannemer hervat er de werken aan de noordzijde van de R2 (fase 2). Door de werken zijn zowel de oprit (richting Frans Tijsmanstunnel) als de afrit (komende van de A12) aan deze zijde van de R2 onderbroken. Aan de zuidzijde van de R2 zijn de oprit (richting A12) en afrit (komende van de Frans Tijsmanstunnel) wel opnieuw open, de werken zijn er afgerond.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt deze zomer het wegdek van het op- en afrittencomplex Kanaaldok B1/B2 op de R2. Dit zijn de op- en afritten tussen de Frans Tijsmanstunnel en de verkeerswisselaar met de A12. Daarnaast komt er een nieuwe toegang tot de weegbrug voor vrachtwagens en vernieuwen we het fietspad langs de oprit in de richting van de A12, tussen de R2 en Lillobrug. De werken starten op 3 juni 2019 en duren naar verwachting tot eind augustus 2019.

Verloop van de werken

De werken zijn opgedeeld in drie fases, die deels overlappen. Auto- en vrachtverkeer kan gebruikmaken van het afrittencomplex 13 Stabroek op de A12, wanneer een op- of afrit van complex Kanaaldok B1-B2 niet beschikbaar is.

Een overzicht van de drie fases

Fase 1: 3 juni – 14 juli 2019

 • Vernieuwen op- en afrit zuidzijde
  • Oprit komende van de N180 richting verkeerswisselaar A12
  • Afrit komende van Frans Tijsmanstunnel richting N180
 • Vernieuwen fietspad langs de oprit richting verkeerswisselaar A12

Fase 2: eind juni – eind augustus 2019

 • Vernieuwen op- en afrit noordzijde
  • Oprit richting Frans Tijsmanstunnel komende van N180 (2A: vanaf 25 juni)
  • Afrit komende van verkeerswisselaar A12 richting N180 (2B: vanaf 29 juli)

Fase 3: enkele weekends

 • Herstelling wegdek R2 richting Frans Tijsmanstunnel, tussen verkeerswisselaar A12 en op- en afrittencomplex Kanaaldok B1/B2 tijdens één weekend in juli (5-7 juli) en twee weekends in augustus (nader te bepalen).
   

De timing voor de aanleg van de nieuwe toegangsweg naar de weegbrug is nog niet bekend en wordt later gecommuniceerd.

Bovenstaande afbeelding kan u downloaden in de rechterkolom onder 'documenten'.

Verkeerssituatie tijdens de werken

Op- en afritten Kanaaldok B1/B2

Tijdens de werken in fases 1 en 2 zijn de op- en afritten waaraan gewerkt wordt, afgesloten voor alle verkeer. Auto’s en vrachtwagens volgen een omleiding via de verkeerswisselaar met de A12, het op- en afrittencomplex 13 Stabroek en de Kruisweg/Antwerpsebaan (N180).

Vanaf 3 juni zijn de op- en afrit aan de zuidzijde afgesloten (fase 1).

Deze blijven afgesloten tot aan de start van het bouwverlof op 15 juli.

 • Het verkeer dat van de Frans Tijsmanstunnel komt en naar de N180 wil, neemt afrit Stabroek op de A12 en komt op die manier op de N180 Antwerpsebaan/Kruisweg terecht.
 • Verkeer dat normaal via oprit Kanaaldok naar de R2 en A12 rijdt, volgt de omleiding in de andere richting via de N180 Kruisweg/Antwerpsebaan en oprit Stabroek.
 • Tijdens de werken aan het fietspad voorzien we steeds een veilige doorgang langs de werfzone voor fietsers.

Vanaf 25 juni sluiten we bijkomend ook de oprit aan de noordzijde af (fase 2A).

 • Verkeer naar de Tijsmanstunnel rijdt via de N180 Kruisweg/Antwerpsebaan naar de oprit Stabroek op de A12 en vervolgt via de verkeerswisselaar haar weg naar de R2 en de Frans Tijsmanstunnel.

Tijdens het bouwverlof van 15 tot 28 juli wordt er niet gewerkt en zijn alle op- en afritten open voor het verkeer.

Vanaf 29 juli gaan we verder met de werken in fase 2 en zijn op- en afrit aan de noordzijde afgesloten (2A + 2B).

 • Verkeer naar de Tijsmanstunnel rijdt via de N180 Kruisweg/Antwerpsebaan naar de oprit Stabroek op de A12 en vervolgt via de verkeerswisselaar haar weg naar de R2 en de Frans Tijsmanstunnel.
 • Verkeer komende van de A12 neemt afrit 13 Stabroek en vervolgt de weg via de N180 Antwerpsebaan/Kruisweg.
 • De scanners van de douane aan de noordzijde van de R2 blijven tijdens de werken bereikbaar vanaf de Noorderlaan.
 • De fietsbus blijft steeds rijden en de halte blijft ook bereikbaar. Tijdens de werken wordt er voor de fietsbus een tijdelijke aparte rijbaan voorzien. 

Bovenstaande afbeelding kan u downloaden in de rechterkolom onder 'documenten'.

Verkeerssituatie tijdens fase 2 (eind juni - eind augustus)

Bovenstaande afbeelding kan u downloaden in de rechterkolom onder 'documenten'.

Weekendwerk op de R2

In het eerste weekend van juli (5 tot 7 juli) voeren we herstellingswerken uit op de R2. Verkeer op de R2 kan blijven doorrijden, maar moet er in de richting van Gent plaatselijk over één of twee rijstroken passeren. Ook in augustus zullen nog twee weekends nodig zijn om herstellingswerken uit te voeren. De precieze datums hiervan zijn nog te bepalen.

Blijf op de hoogte

Met een digitale nieuwsbrief houden we je op de hoogte over werken van AWV in het Antwerpse havengebied, inclusief de werken aan het op- en afrittencomplex Kanaaldok B1/B2. Bij belangrijk nieuws, bijvoorbeeld bij de start van de werken of bij een fasewissel, ontvangen geabonneerden een mailtje. Geïnteresseerd? Schrijf je in via de knop rechtsbovenaan je scherm.

Met vragen over de werken kan je terecht bij het team van de bereikbaarheidsadviseur. Mailen kan naar bereikbaar.antwerpen@wegenenverkeer.be of bellen op 0468 03 53 84.