Halle: brug Drasop over Ring rond Brussel (R0) afgesloten voor verkeer

Regio
Gemeente
Weg
Datum Sinds 2 augustus, voor onbepaalde duur

De voormalige minister van Mobiliteit en Openbare Werken gaf het Agentschap Wegen en Verkeer in 2019 opdracht om een ontwerp te maken voor een nieuwe Drasopbrug die geschikt is voor alle verkeer, inclusief autoverkeer. Het nieuwe ontwerp zal wel smaller zijn. Waar de beschadigde brug nu circa 11 meter breed is, voorziet het ontwerp een brug van ongeveer 6 meter breed. Dit sluit beter aan bij het lokale karakter van de omliggende wegen.  De Drasopbrug wordt daardoor tot haar normale proporties teruggebracht, om een aanzuigeffect voor sluipverkeer te vermijden. Momenteel is er geen zicht op een aanbesteding voor de bouw van een nieuwe brug, aangezien er geen budget voorzien is op het investeringsprogramma van Wegen en Verkeer. Zodra daar verandering in komt, zal Wegen en Verkeer dat melden op deze website.  

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft op 2 augustus, na het incident waarbij een vrachtwagen in brand schoot onder de brug van de lokale weg "Drasop" boven de R0, de brug bovenaan afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel nog door. 

Ingenieurs van het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid zullen onderzoeken wat er in de toekomst moet gebeuren met de brug. De uiteindelijke beslissing zal genomen worden in samenspraak met het stadsbestuur van Halle. 

Brug stabiel, maar enkel open voor voetgangers en fietsers   

Hoewel de brug bij het ongeval niet aangereden werd door de vrachtwagen, heeft ze ernstige schade opgelopen door de hitte en door het vuur. Een van de stalen liggers raakte beschadigd. Vandaag weten de experten van AWV en het departement Mobiliteit en Openbare Werken nog niet of de brug zal afgebroken worden, of bepaalde delen vervangen moeten worden, ... Dat zal moeten blijken uit verder onderzoek. Zodra AWV meer informatie heeft, zal het een update publiceren op deze webpagina.