Calamiteitenroutes

Langs Vlaamse autosnelwegen staan 1.500 gele borden met letters op. Op het eerste zicht nietszeggende borden. Maar in noodsituaties ontpoppen deze borden zich tot een bewegwijzerde omleiding, de ‘calamiteitenroutes’. 

Het is een omleidingsroute die ingeschakeld wordt wanneer de autosnelweg gedeeltelijk of volledig wordt afgesloten.


Snelweg afgesloten? De letter is jouw gids.

Elke snelweg heeft per rijrichting een lettercode. Wanneer de snelweg wordt afgesloten kunnen weggebruikers de meest optimale route volgen via de borden.

Het systeem werkt als volgt: aan de afrit van de autosnelweg staat een ‘startbord’ met uitleg over de omleidingsroute: bijvoorbeeld “E17 via route F”. Op de omleidingsweg zelf staan kleinere, gele bordjes met daarop de letter die de route aanduidt. De route loopt van knooppunt tot knooppunt, dit is in principe tot de volgende oprit van de autosnelweg. Is het ook daar nog onmogelijk om de snelweg op te rijden, loopt de route verder tot de volgende oprit. Al de omleidingsborden zijn geel.

Voorbeeld: de E17 moet worden afgesloten tussen Lokeren en Waasmunster. Dan krijgen de weggebruikers de boodschap dat ze de E17 moeten verlaten afrit 12 (Lokeren) en de letter ‘F’ moeten volgen, die loodst ze naar de volgende oprit 13 (Waasmunster).

De boodschap is dus letterlijk: Snelweg afgesloten? De letter is jouw gids.

De ‘F’ van Antwerpen

Dat systeem bestaat uit gele borden met zwarte letters. De letters dienen enkel om de te volgen route aan te geven en wijzen niet op een geografische bestemming. Per richting op een autosnelweg wordt daarbij een letter gekozen. Elke snelweg (een onafgebroken traject met hetzelfde E-nummer) krijgt per rijrichting een lettercode (bv. de volledige E17 krijgt de letter ‘G’ in de richting van Rijsel en ‘F’ in de richting van Antwerpen). Dat betekent dat elk omleidingstraject tussen 2 complexen op die snelweg in dezelfde richting die code krijgt (bv. een omleiding over het onderliggend wegennet van de E17 tussen Haasdonk en Sint-Niklaas in de richting van Rijsel krijgt de letter ‘G’. Tussen Kruishoutem en Waregem is dat voor dezelfde rijrichting ook ‘G’, in de richting Antwerpen is dat ‘F’).

Omleidingsbord E40Wanneer de snelweg wordt afgesloten, let dan op deze startborden.
 

Omleidingsbord "Calamiteiten route J"Op de omleidingswegen worden de calamiteitenroutes aangeduid door kleinere gele borden met zwarte letters. De betekenis van de letters is alleen duidelijk voor wie het startbord aan de afrit van de autosnelweg heeft gelezen.