Carpool-parkings en Park & Ride

Door de aanleg van parkings voor carpooling en P&R’s én het optimaal uitrusten van deze parkings bevorderen we het gemeenschappelijk vervoer. Zo zorgen we voor minder verkeersdruk op het hoofdwegennet in het Vlaams Gewest.


Momenteel zijn er een 90-tal carpoolparkings aangelegd met een totale capaciteit van ruim 5800 wagens en fietsen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal in de nachten van 20 op 21 en 27 op 28 maart de carpoolparkings in Limburg reinigen. Tijdens de reinigingswerken geldt een parkeerverbod zodat de aannemer grondig en efficiënt te werk kan gaan. AWV voert de werken verspreid over 2 nachten uit. Zo blijven telkens andere carpoolparkings beschikbaar als alternatief. Meer info vind je op deze webpagina

 

Wat zijn de voordelen van carpoolen?

  • De autokosten kunnen verdeeld worden onder de inzittenden.

  • De eenvoudigste manier om de CO2-uitstoot terug te dringen, is geen auto gebruiken. Door te carpoolen, zet je alvast een stap in de goede richting.

  • Samenrijden met anderen en het sociaal contact is aangenaam.

  • Door te carpoolen zorg je dat files minder lang zijn.

  • In België bestaat er bovendien een belastingsvoordeel voor carpoolen in het kader van het woon-werkverkeer. Om dat voordeel te kunnen krijgen, moet de werkgever de carpooling organiseren en moet er een overeenkomst zijn tussen werkgever en werknemer.

 

Een carpoolparking moet kwalitatief zijn!

Naast een goede locatie van nieuwe carpoolparkings is ook de kwaliteit van groot belang. De inrichting van een carpoolparking moet:

  • het comfort waarborgen
  • de verkeersveiligheid op de toegangen tot de parking verzekeren
  • de parking kenbaar maken aan de weggebruikers

 

Elektrische laadpalen

De eerste laadpaal voor elektrische auto’s werd in 2016 geplaatst op de carpoolparking in Wommelgem-Noord. Ook in Aalst werd een 2de paal geplaatst op de carpoolparking in Aalst-Zuid. Nu kunnen bestuurders van elektrische wagens hun auto ook opladen op carpoolparkings. Zowel op de carpoolparking in Wommelgem-Noord als in Aalst-Zuid zijn er vier plaatsen voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Meer informatie over het gebruik van de elektrische laadpalen kan je hier vinden.