Glasvezelnetwerk

Langs onze gewest- en autosnelwegen staan heel wat installaties opgesteld die met elkaar of met centrale systemen en toepassingen moeten kunnen communiceren. Vaak is dat ten behoeve van het bewaken en/of bedienen van deze installaties. Vanuit die behoefte is door de afdeling VWT in de loop der jaren een uitgebreid koper- en glasvezelnetwerk aangelegd.

Na verschillende uitbreidingen, en met de hulp van een transparante communicatielaag die gebruik maakt van het glasvezelnetwerk, is dit glasvezelnetwerk de ruggengraat van het telematicalandschap van de Vlaamse administratie geworden. Het wordt ontwikkeld, beheerd en uitgebaat door AWV (afdeling EMT).

De topologie kwam tot stand in functie van lokale telematica-behoeften zoals het monitoren van gewest- en autosnelwegen en het bewaken en bedienen van installaties langs deze wegen. Alsook voor het monitoren van waterpeilen en het bewaken en bedienen van sluizen, stuwen en beweegbare bruggen. Het netwerk spreidt zich uit over meer dan duizend kilometer langs gewestwegen, autowegen, waterwegen, waterlopen, havens en regionale luchthavens. Ten gevolge van lokale aansluitingen van sites van de Vlaamse administratie heeft het netwerk ook vertakkingen gekregen in grote steden als Hasselt, Antwerpen, Gent, Oostende, Brussel, Leuven en Brugge.