Aanleg fietsverbinding Houtlaan (N12) in Wijnegem

Regio
Gemeente
Weg
Datum start vanaf 11 mei 2020

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) legt een nieuwe fietsverbinding aan tussen de Albertkanaalbaan (fietsostrade F5) en de Houtlaan (N12) in Wijnegem. Hierdoor kunnen fietsers vlot en veilig de brug van de Houtlaan op- en afrijden. Om fietsers toe te laten hun weg in beide richtingen veilig verder te zetten zal er bovendien een dubbelrichtingsfietspad aangelegd worden naar de Merksemsebaan aan de ene zijde en de Reigerstraat aan de andere zijde. Zo moet je als fietser niet oversteken als je van het kanaal de brug op komt gereden. Het Agentschap Wegen en Verkeer investeert met deze werken in een veilige en comfortabele fietsverbinding en hoopt hiermee het woon-werkverkeer met de fiets langs de kanaalkant te stimuleren. 

Nieuwe fietsverbinding Houtlaan

 • Verbinding met fietsostrade (F5)
  Een nieuw fietspad en een fietshelling zorgen voor een comfortabele en veilige verbinding tussen de fietsostrade (F5) langs het Albertkanaal en het bedrijventerrein in de buurt.
 • Dubbelrichtingsfietspad
  Een nieuw dubbelrichtingsfietspad in asfalt zorgt voor een aangename rijervaring. Fietsers die van de fietsostrade (F5) komen moeten de rijweg niet meer oversteken.
 • Vrijliggend fietspad
  Het fietspad en het wegdek worden van elkaar gescheiden met new jerseys. Deze bescherming verhoogd de veiligheid van de fietsers.
 • Verhoogde fietsoversteken
  Door de fietsoversteken aan de kruispunten te verhogen, kunnen fietsers comfortabel oversteken en wordt hun zichtbaarheid vergroot.

Meer informatie over het ontwerp kan u onderaan deze pagina terugvinden, na de informatie over de planning en hinder van de werken.


Werken starten op 11 mei 2020

De werken aan de Houtlaan starten op maandag 11 mei 2020 en duren ongeveer 3 maanden. Ten laatste midden augustus verwachten we de werken te kunnen afronden.

Bovenstaande afbeelding kan u downloaden in de rechterkolom onder 'documenten'. 

Vernieuwen dubbelrichtingsfietspad op de Houtlaan (11 mei – 10 juli)

De werfzone op de Houtlaan strekt zich uit van de Reigerstraat tot aan de Merksemsebaan en omvat het bestaande fietspad en de parkeerstrook richting Antwerpen. Fietsers op de Houtlaan krijgen een fietscorridor op de rechterrijstrook richting de Merksemsebaan. Het autoverkeer wordt daardoor teruggedrongen naar één rijstrook, de linkerrijstrook. In de andere rijrichting, richting Schilde, is er geen hinder.  

De zijstraten zullen in functie van de werken om beurten afgesloten zijn van de Houtlaan om de lokale bereikbaarheid van het achterliggend bedrijventerrein te garanderen. We starten op 11 mei meteen met werken aan het kruispunt met de Oud Sluisstraat. De straat is afgesloten van de Houtlaan tot 7 juni. Vervolgens gaat dit kruispunt weer open en vernieuwen we het fietspad aan het kruispunt met de Blikstraat (van 8 juni tot 10 juli). De bedrijvenzone is dus altijd of via de Oud Sluisstraat of via de Blikstraat bereikbaar. De hoofdtoegang van de bedrijvenzone via de Merksemsebaan en Baron de Grubenlaan blijft altijd open.

Bovenstaande afbeelding kan u downloaden in de rechterkolom onder 'documenten'. 

Bouw fietshelling tussen Alberkanaalbaan en Houtlaan

De fietshelling van de Albertkanaalbaan naar de brug van de Houtlaan wordt samen met de werken op de Houtlaan aangelegd. Het kruispunt Broekstraat x Albertkanaalbaan moet hierop aangepast worden. Dit gebeurt naar verwachting net voor of net na het bouwverlof. De Albertkanaalbaan wordt dan gedurende 10 dagen volledig afgesloten, de exacte timing en info volgt nog. 

Fietsen tijdens de werken

Omdat het bestaande fietspad op de Houtlaan (rijrichting Antwerpen) volledig ingenomen wordt door de werfzone, voorzien we een fietscorridor op de rechterrijstrook. Zo kunnen fietsers tijdens de volledige duur van de werken veilig via de Houtlaan blijven rijden.

Om het nieuwe dubbelrichtingsfietspad aan te sluiten op de Merksemsebaan, is het fietspad in de noordelijke hoek van het kruispunt (aan de BMW garage) volledig afgesloten. Fietsers die via de Merksemsebaan naar Antwerpen willen rijden, moeten een korte omleiding volgen via de fietscorridor op de Houtlaan, de Blikstraat en het fietspad achter de BMW-garage.

Aan de andere kant van het kanaal  is de fietsverbinding tussen de Reigerstraat en de Houtlaan afgesloten van 11 mei tot 10 juli. Fietsers van en naar de Reigerstraat moeten omrijden via de Broekstraat – Wijnegemsteenweg en ’s Gravenwezelsteenweg.


Ontwerp: de fietsverbinding in detail

Er komt een dubbelrichtingsfietspad langs de Houtlaan (N12) tussen de Merksemsebaan en de Reigerstraat. Het fietspad op de brug over het Albertkanaal is in goede staat en blijft behouden.

1) Aansluiting fietspad Merksemsebaan

 • De aansluiting met het bestaande fietspad van de Merksemsebaan wordt vereenvoudigd: van twee oversteekplaatsen naar één oversteekplaats. ​
 • Het gebruik van één oversteekplaats leidt tot een duidelijke en veilige verkeerssituatie voor fietsers en automobilisten.

2) Kruising wegdek Blikstraat

 • Het fietspad komt ter hoogte van de Blikstraat verder van het kruispunt met de Houtlaan (N12) te liggen. Hierdoor kunnen fietsers veilig de weg oversteken.
 • Waar het fietspad de Blikstraat kruist wordt de infrastructuur verhoogd. Hierdoor kunnen fietsers comfortabel oversteken.
 • Op de fietsoversteek worden dubbele pijlmarkeringen aangebracht om automobilisten te wijzen op fietsverkeer uit beide richtingen.

3) Kruising wegdek Oud Sluisstraat

 • Het fietspad komt ter hoogte van de Oud Sluisstraat verder van het kruispunt met de Houtlaan (N12) te liggen. Hierdoor kunnen fietsers veiliger de weg oversteken.
 • Waar het fietspad de Oud Sluisstraat kruist wordt de infrastructuur verhoogd. Hierdoor kunnen fietsers comfortabeler oversteken.
 • Op de fietsoversteek worden dubbele pijlmarkeringen aangebracht om automobilisten te wijzen op fietsverkeer uit beide richtingen.

4) Herinrichting kruispunt Albertkanaalbaan

 • Het kruispunt wordt via verkeerseilanden voorzien van een veilige oversteekplaats voor fietsers.
 • Op de Albertkanaalbaan krijgt het gemotoriseerd verkeer vanuit Antwerpen een afslagstrook richting de Broekstraat.
 • Door de aanleg van een fietshelling moeten fietsers niet meer afstappen om de Houtlaan (N12) te bereiken.


Boven: simulatie van het nieuwe fietspad aan de Albertkanaalbaan en de fietshelling naar de Houtlaan.

Boven: simulatie van de fietshelling naast de brug over het Albertkanaal.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Met een digitale nieuwsbrief wil AWV u graag op de hoogte houden. Telkens als er nieuws te melden valt over het project ontvangen geabonneerden een mailtje. Zo kunnen ze altijd goed voorbereid op weg gaan.

Geïnteresseerd? Klik op het icoontje met de enveloppe rechtsboven deze pagina en schrijf u in op de nieuwsbrief.