Aanleg van de Noorderlijn in Antwerpen

Regio
Gemeente
Weg
Datum 2016 - 2020

In maart 2016 begonnen de werken aan het project Noorderlijn in Antwerpen. Met de aanleg van de Noorderlijn wordt het noorden van Antwerpen in verschillende fasen bereikbaar met de tram. Naast de aanleg van een vlotte tramverbinding tussen het centrum van de stad, het Eilandje en het noorden van de stad, worden ook verschillende wegen langsheen de route van de Noorderlijn opnieuw aangelegd. 

Voor dit project slaan de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn, de stad Antwerpen en het Agentschap Wegen en Verkeer de handen in elkaar. Hieronder vindt u een korte samenvatting van de werken. Voor meer informatie kunt u terecht op www.noorderlijn.be.

Drie grote delen van de Noorderlijn​

Noorderleien

  • De Noorderleien worden volledig heraangelegd van gevel tot gevel. Ze krijgen hetzelfde wegprofiel als de Zuiderleien.
  • Het Operaplein en de Rooseveltplaats krijgen een grondige facelift en worden samen met het premetrostation Opera het belangrijkste knooppunt van openbaar vervoer in de stad.

Eilandje

  • Het Hardenvoortviaduct, de Kempenstraat en het Asiadok-Oostkaai worden vernieuwd. 
  • Op het Eilandje wordt 2,4 kilometer trambaan aangelegd: in de Londen- en Amsterdamstraat, het Kattendijkdok-Oostkaai, de Mexicostraat, de Bataviastraat, de Sint-Laureiskaai, over de nieuwe Londenbrug en langs de Kaaien (tussen Amsterdamstraat en Sint-Pietersvliet).

Noorderlaan

  • De Noorderlaan wordt van gevel tot gevel vernieuwd en krijgt onder meer een vrije tram-busbaan aan de zijde van Luchtbal. 
  • Aan het knooppunt van de Noorderlaan met de A12 wordt de nieuwe Park & Ride Havana aangelegd met een ruime overdekte fietsenstalling.

Heraanleg van de Noorderlaan

Het Agentschap Wegen en Verkeer staat in voor de heraanleg van de Noorderlaan tussen het kruispunt met de Groenendaallaan en de nieuwe Park & Ride ter hoogte van het knooppunt met de A12. In het najaar van 2015 gingen de voorbereidende nutswerken van start.

Vanaf maart 2016 wordt de Noorderlaan over de volledige breedte vernieuwd. De werken beginnen met de aanleg van de nieuwe tram-busbaan. Vandaag heeft de Noorderlaan aparte busstroken en een trambedding in het midden van de weg (ter hoogte van Kinepolis). Deze wordt vervangen door een tram-busbaan aan de kant van Luchtbal die doorloopt tot aan de Ekersesteenweg. Tegen eind maart 2018 moet de heraanleg van de Noorderlaan afgerond zijn. 

De Noorderlaan krijgt een groener uitzicht dankzij de aanplanting van bomenrijen op de tussenbermen.

 

Veilige kruispunten

Ook de kruispunten van de Noorderlaan worden vernieuwd. Dit biedt twee voordelen. Bewoners van Luchtbal kunnen zo de Noorderlaan veiliger oversteken. En bedrijven en handelszaken op de Noorderlaan zijn zo vlot en veilig bereikbaar.

De Noorderlaan krijgt vijf veilige kruispunten:  ​ ​

1 Ekersesteenweg
2 Havanastraat
3 Manchesterlaan
4 Santiagostraat
5 Groenendaallaan

Deze kruispunten krijgen veilige oversteekplaatsen met voldoende ruimte voor voetgangers en fietsers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte tijdens de werken

Voor meer informatie over het hele project kan u terecht op de overkoepelende website: www.noorderlijn.be. Daar kan u zich ook inschrijven op een elektronische nieuwsbrief over de werken. Zo blijft u op de hoogte.

Daarnaast kan u tijdens de hele periode van de werken terecht in het infopunt Noorderlijn: Frankrijklei 12, 2000 Antwerpen (enkel op afspraak). U kan het infopunt per e-mail contacteren op info@noorderlijn.be of telefonisch via 03 22 11 333.

Wie geïnformeerd wil blijven over de bereikbaarheid van de stad tijdens de werken, surft best naar www.slimnaarantwerpen.be.