Heraanleg omgeving kruispunt Kalmthoutsesteenweg (N122) met De Pretlaan in Kapellen

Regio
Gemeente
Weg
Datum vanaf najaar 2020

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant een heraanleg van de omgeving aan de ‘schuine’ overweg op de Kalmthoutsesteenweg (N122) in Kapellen. Er komt een overzichtelijkere aansluiting van de De Pretlaan op de Kalmthoutsesteenweg, een dubbelrichtingsfietspad en nieuwe oversteken voor fietsers, zodat die niet meer over de schuin liggende rails moeten rijden. Met deze aanpassingen wordt de zwakke schakel in de drukke fietsverbinding tussen Kapellen en Kalmthout veranderd in een veilige en comfortabele fietsomgeving. Het onduidelijke kruispunt wordt overzichtelijker gemaakt en nieuwe fietsoversteken en vrijliggende fietspaden zorgen voor betere fietsveiligheid. Zo hoopt de Vlaamse overheid meer mensen te stimuleren om de fiets te nemen op weg naar school, het werk of in hun vrije tijd.

Veiliger fietsen tussen Kalmthout en Kapellen

Het kruispunt van de De Pretlaan met de Kalmthoutsesteenweg aan de overweg in Kapellenbos is één van de laatste overblijvende projecten op de oorspronkelijke lijst van zwarte punten. Zowel voor automobilisten als voor fietsers is dit een onveilig en onoverzichtelijk punt. Daar maakt AWV nu een einde aan. De aansluiting van de De Pretlaan op de Kalmthoutsesteenweg wordt overzichtelijker en er komt een afslagstrook op de Kalmthoutsesteenweg om verkeer veilig links te laten afslaan. Voor fietsers komen er vrijliggende fietspaden en nieuwe fietsoversteekplaatsen. De diagonale fietsoversteek over de spoorweg verdwijnt en wordt vervangen door een haakse oversteekplaats op een veilige afstand van de rijweg. Ter hoogte van de het kruispunt met de De Pretlaan komt een nieuwe, veilige oversteekplaats met een middeneiland. Tussen de De Pretlaan en de Korte Franselei wordt bovendien een breed en comfortabel dubbelrichtingsfietspad aangelegd. Op die manier wordt fietsen tussen Kalmthout en Kapellen een stuk comfortabeler en veiliger.

Riolering

Van de werken aan de De Pretlaan maken de gemeente Kapellen en rioolbeheerder Rio-Link meteen gebruik om ook het rioleringsstelsel langsheen de Kalmthoutsesteenweg te moderniseren tussen de De Pretlaan en de Kapellenboslei. Er komt een gescheiden stelsel waarbij regenwater en vuilwater apart worden afgevoerd. De afvoer van het regenwater zal gebeuren via open grachten langs de rijweg.

Timing 

Er is al lange tijd sprake van de aanpassing van dit gevaarlijke en onoverzichtelijke punt. Moeizame onteigeningen hebben het project echter vertraagd. Nu dit proces rond is wil het agentschap de werken zo snel mogelijk opstarten.

In maart 2020 diende het Agentschap Wegen en Verkeer de aanvraag voor de omgevingsvergunning in, maar door de coronacrisis moest het bijhorende openbaar onderzoek tijdelijk worden uitgesteld. Vanaf 5 mei 2020 loopt het openbaar onderzoek voor een periode van dertig dagen. Iedereen kan gedurende die periode de plannen inkijken en eventueel bezwaar aantekenen.

Op de website https://kapellen.consultatieomgeving.net/burger is het dossier deels raadpleegbaar. Wie het volledige dossier wenst in te zien, kan telefonisch contact met de gemeente Kapellen op het nummer 03 660 66 04 om te bekijken wat mogelijk is gelet op de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Als alles vlot verloopt zullen de werken in het najaar van 2020 starten. 

Communicatie

In aanloop naar de werken zal AWV nog uitgebreid communiceren over de aanpak van de werken, de hinder en de bereikbaarheid in de omgeving.