Nieuwe oprit naar R4 in Zwijnaarde

Regio
Gemeente
Weg
Datum vanaf 24 februari 2020

Sinds 9 april heeft de aannemer de werken hervat. Het fietspad en de pechstrook van de R4-Buitenring wordt ingenomen tussen de oprit van de N60 en afrit Heerweg-Noord (autokeuring) in Zwijnaarde. Het verkeer op de R4 ondervindt geen hinder. De fietsers blijven omgeleid. Lees meer.

Sinds 24 februari is het Agentschap Wegen en Verkeer gestart met de bouw van een bijkomende oprit van de N60 voor verkeer uit de richting Oudenaarde naar de R4-buitenring richting Merelbeke, een ontbrekende schakel in Zwijnaarde. Vanop de N60 kun je de R4-buitenring nu enkel bereiken vanuit Gent. Bovendien is deze oprit verboden voor vrachtverkeer.  Ook fietsers krijgen hier een nieuwe verbinding tussen de N60 en de R4. Het fietspad zal onder de oprit doorlopen, zodat ze de oprit naar de R4 niet moeten dwarsen. 

 

Afsluiten oprit van N60 naar E40 richting Brussel

Met de nieuwe oprit naar de R4 leggen we ook een alternatief aan voor de oprit naar de E40. Over de sluiting van de oprit van de N60 naar de E40 richting Brussel in Zwijnaarde is al veel langer sprake. De oprit die veel invoegend verkeer genereert, ligt namelijk dicht bij het verkeersknooppunt Zwijnaarde, één van de drukste knooppunten in Europa. 

De komst van de nieuwe oprit naar de R4 is een nieuw argument in de afweging om de oprit naar de E40 te sluiten, maar ook de impact die de sluiting heeft op de mobiliteit in Zwijnaarde wordt in de weegschaal gelegd. Momenteel loopt nog studiewerk over de verkeersafwikkeling in het zuiden van Gent en op de E40. Die resultaten zullen mee de beslissing over de oprit bepalen. 

Timing

De bouw van de nieuwe oprit naar de R4 is gestart en zal ongeveer een jaar duren.

Verkeer

Van 24 februari tot 1 maart 2020 (afgerond)

Tijdens de voorbereidende werken is er nog geen hinder voor alle verkeer.

Van 2 maart tot voorjaar 2021

Vanaf 2 maart wordt het fietspad en de pechstrook van de R4-Buitenring ingenomen tussen de oprit van de N60 en afrit Heerweg-Noord (autokeuring) in Zwijnaarde.

  • De fietsers langs R4 -Buitenring vanuit Merelbeke en Drongen volgen een omleiding.
    • Fietsers richting Merelbeke rijden over de nieuwe fietsersbrug over de ringvaart (A.Denysbrug) naar de R4-binnenring.
    • Fietsers richting Drongen rijden om via oprit Heerweg-Noord naar de R4-binnenring.
  • De fietsers van de N60 richting Merelbeke rijden via het fietspad van de R4-binnenring.
  • Het verkeer op de R4 en N60 ondervinden geen hinder.

Omleidingsplannen voor fietsers

Op einde van de werken moet de nieuwe oprit aangesloten op de rijweg van de N60 en R4 en zal het verkeer enige hinder ondervinden. De exacte timing van deze werken met hinder voor het verkeer op N60 en R4 communiceren tijdig.

Communicatie

Op 13 maart 2018 was er een infovergadering in Zwijnaarde waar de weefstroken op de E40 en de nieuwe oprit naar de R4 toegelicht zijn. Je vindt de presentatie als bijlage rechtsbovenaan deze pagina.