Renovatie snelweg en bruggen t.h.v. Beringen

Regio
Gemeente
Weg
Datum mei - augustus 2020

Het Agentschap Wegen en Verkeer renoveert in 2020 een volgend gedeelte van de E313 in Limburg. Vanaf het complex Beringen in de richting van Antwerpen wordt de snelweg in beide rijrichtingen vernieuwd over een afstand van ongeveer 2,3 kilometer. Plaatselijk worden ook extra pechhavens voorzien, om eventueel op termijn gebruik te maken van de pechstrook als dynamische spitsstrook. Meteen worden er ook 2 bruggen over de autosnelweg gerenoveerd. De Vlaamse Overheid investeert 13,25 miljoen euro in dit project. 

 

Het huidige wegdek van de E313 ter hoogte van Beringen is aan vervanging toe. Daarom wordt deze zone dit jaar grondig aangepakt. De snelweg wordt over een afstand van 2,3 kilometer uitgebroken en terug opgebouwd op een nieuwe fundering, dit in beide rijrichtingen.  De bovenste laag van de weg wordt voorzien in uitgewassen doorlopend gewapend beton. Dit materiaal is duurzamer dan asfalt met het oog op het vele zware verkeer op de route. 
 

De werken starten begin mei 2020 en zullen ongeveer 4 maanden duren. Het verkeer zal er in elke rijrichting over twee versmalde rijstroken blijven rijden. Daarvoor worden doorsteken gecreëerd in de middenberm.

Eerst is op het complex 26 Beringen de oprit richting Antwerpen 1,5 maand afgesloten. Aansluitend is de afrit in rijrichting Lummen 1,5 maand afgesloten.

 

Renovatie bruggen Beverlosesteenweg en Rijsselstraat

Gelijktijdig met de werken aan de snelweg zullen ook twee bruggen over de E313 grondig gerenoveerd worden. Het betreft de bruggen van de Beverlosesteenweg en van de Rijsselstraat. Tijdens de uitvoering hiervan zal steeds één van de twee bruggen volledig open blijven voor alle verkeer. De andere brug, waaraan dan wordt gewerkt, is ook voor het merendeel van de tijd toegankelijk, hetzij met beurtelings verkeer. Slechts tijdens enkele weekends kan er een brug worden afgesloten. 

 

Nog geen extra rijstrook

Het verkeer zal er na deze renovatie nog steeds over 2 rijstroken rijden in elke richting. 

De infrastructuur is er in principe voldoende breed om een dynamische spitsstrook aan toe te voegen. Voor het zover is, onderzoekt een milieueffectenstudie (project-MER) tot 2021 eerst nog de effecten op mens en omgeving van zo’n eventuele spitsstrook tot het complex Ham. In dat opzicht worden tijdens de renovatie dit jaar wel al enkele pechhavens aangelegd. 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf in de op de digitale nieuwsbrief en check deze webpagina voor updates.  

Voor vragen kan je contact opnemen met Wegen en Verkeer Limburg via tel. 011 74 23 00 of via www.wegenenverkeer.be/contactformulier.